Jämställdhet
I dag är det inte jämställt på våra byggarbetsplatser. För att alla ska må bra på jobbet behöver branschen förändras. Om vi ska kunna bygga allt som behöver byggas kan vi inte stänga ute eller skrämma bort stora delar av arbetskraften.
Att dagens byggarbetsplatser är ojämställda går helt emot de regler som finns för att alla ska ha en bra arbetsmiljö och känna trivsel på jobbet. Därför behövs förändringar både i den fysiska, psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön.
Diskrimineringen måste stoppas. Arbetsplatser och skyddskläder måste anpassas för både kvinnor och män. Attityder och jargonger behöver bli mer öppna och accepterande. Byggnads och Byggchefernas projekt Stoppa machokulturen har visat att en förändring är nödvändig – och möjlig. Byggnads driver också olika rättsärenden för medlemmar utifrån de sju diskriminerings grunderna. Men mer behöver göras och fler behöver göra mer.
Byggnads vill aktivt bidra till att stärka kvinnor i byggbranschen. För med fler kvinnor på våra arbetsplatser minskar machokulturen och olyckor. Arbetsmiljön blir helt enkelt tryggare för alla.
Byggnads plan för jämställdhet
Byggnads fokuserar framförallt på tre områden för att öka jämställdheten:
Arbetsgivare behöver ta ansvar
Kollektivavtalen måste bli mer jämställda. Alla ska känna sig trygga i omklädningsrum, toaletter och duschar. Arbetsredskap och kläder ska passa alla. Arbetslivet ska kunna kombineras med föräldraskap utan diskriminering.
Jämställd samhällspolitik
Höjda pensioner och ett starkare välfärdssystem ökar jämställdheten i samhället och på arbetsmarknaden. Höjd kapitalskatt skulle förbättra både jämlikhet och jämställdhet.
Byggnads som förebild
Byggnads förtroendevalda är viktiga för jämställda arbetsplatser. Vi behöver utbilda och stärka dem för att förändra attityder och stötta kollegor. Även Byggnads personal utbildas, och vi måste fortsätta arbeta för fler kvinnor i styrelser och fackliga uppdrag.
Byggbranschens machoindex 2024
Byggnads och branschföreningen Byggcheferna har tillsammans tagit fram rapporten Machoindex 2024 där man för första gången analyserar machokulturen i hela byggbranschen. Resultatet visar att nära hälften upplever en machokultur och att diskriminerande skämt är det vanligaste problemet.
Ladda nerByggnads plan för en jämställd byggbransch
I dag är det inte jämställt på våra arbetsplatser. För att alla ska må bra på jobbet behöver branschen förändras. Ska vi kunna bygga allt som behöver byggas kan vi inte stänga ute eller skrämma bort stora delar av arbetskraften.
Ladda nerEn värld för män och inga andra
Rapporten undersöker värderingar och machokultur på gymnasieskolans yrkesprogram.
Ladda ner
Bra länkar om jämställdhet
Här hittar du mer material och vad som gäller enligt diskrimineringslagstiftningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).
Senast uppdaterat: 13 november 2024