Helglön
Under året har du rätt att vara ledig med betalt på vissa högtidsdagar – så kallad helglön. Här får du reda på när du är ledig och när du får helglön och inte.
Helglön i påsk
Under året har du rätt att vara ledig med betalt på vissa högtidsdagar – så kallad helglön. Under följande dagar får du helglön i påsk. Detta gäller för alla avtal.*
- Långfredagen
- Annandag påsk
*Går du på Plåt- och Ventilationsavtalet har du rätt till helglön efter minst tre månaders anställning vid, tillfällig anställning (visstid över tre månader) och provanställning.
Röda dagar
I vissa fall rör det sig om röda dagar som infaller under måndag till fredag, exempelvis annandag påsk.
Fridagar
I andra fall rör det sig om dagar som inte är röda, men där du ändå har ledigt – ofta kallade fridagar, exempelvis julafton.
Högtisdag på lördag eller söndag
I ett tredje fall infaller högtidsdagen alltid på en lördag eller söndag, exempelvis påskafton/påskdagen. Om du inte arbetar då så påverkas du inte.
Månadslön
Du som har månadslön får som regel samma månadslön oavsett hur lång månaden är, och oavsett om månaden innehåller röda dagar eller inte.
Timlön
Du som har timlön har rätt till att vara ledig med helglön på röda dagar. Lönen ska vara densamma som om du hade jobbat.
Helglön på olika avtal
Klämdagar och ytterligare information
Det finns inga klämdagar i våra avtal, utan då får du ansöka om ledighet (med semesterdag eller arbetstidsförkortning).
Informationen på den här sidan gäller under vissa förutsättningar (exempelvis att du ska ha jobbat full dag före och efter den högtidsdagen, eller uttryckligen fått beviljad ledighet). För ytterligare detaljer samt undantag, se ditt kollektivavtal.
Senast uppdaterat: 10 april 2025