För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Byggnads, länk till startsidan

Lagar och regler vid uppsägning

Om du blir uppsagd finns det lagar och regler som din arbetsgivare måste hålla sig till. Dessa regleras av ditt kollektivavtal, medbestämmandelagen (MBL) och av lagen om anställningsskydd (LAS).

Arbetsgivaren måste kontakta facket

Innan företaget kan säga upp anställda måste de förhandla med Byggnads. (MBL 11§). Förhandlingen ska handla om arbetsbristens omfattning, hur många som berörs och möjligheten till omplacering inom bolaget. Det ska även göras en riskanalys för den verksamhet som är kvar efter uppsägningarna. Vid förhandlingen skrivs ett protokoll över vad företaget och Byggnads kommit överens om. Det gäller även om det saknas ett kollektivavtal mellan din arbetsgivare och Byggnads.

Uppsägningen måste ha sakliga skäl

För att bli uppsagd måste din arbetsgivare ha ”sakliga skäl” för att säga upp dig. ”Sakliga skäl” kan vara arbetsbrist men det kan också vara av personliga skäl om din arbetsgivare anser att du misskött dig. Om du är tvungen att sluta på grund av arbetsbrist är arbetsgivaren skyldig att underlätta för dig att hitta en ny anställning.

Om din arbetsgivare säger upp dig på grund av personliga skäl måste denne underätta dig minst två veckor i förväg. Arbetsgivaren måste också kontakta Byggnads i din region. Du har då tillsammans med facket rätt att begära överläggning med din arbetsgivare om orsaken till varslet. Överläggningen måste begäras inom en vecka. Arbetsgivaren får inte säga upp dig förrän överläggningen är avslutad.

Uppsägningen måste vara skriftlig

Uppsägningen måste alltid vara skriftlig och överlämnas till dig personligen. Om en arbetsgivare säger upp dig muntligt ska du alltid begära att få uppsägningen skriftligt.

Minst en månads uppsägningstid

Uppsägningstiden gäller från den dag uppsägningen träder i kraft. Uppsägningstiden är minst en månad, men kan vara längre om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Om du inte har kollektivavtal och har varit anställd i minst två år hos samma arbetsgivare får du längre uppsägningstid enligt LAS. Läs mer om uppsägningstider.

Regler vid arbetsbrist

Turordning

Huvudreglen för turordning vid arbetsbrist är att den som sist blev anställd är den som blir uppsagd först, och om två personer blivit anställda samtidigt är det den som är yngst som blir uppsagd först.

Företrädesrätt

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan ha du företrädesrätt till en återanställning. Kraven för att bli återanställd är att:

  • Du måste ha varit anställd hos arbetsgivaren sammanlagt mer än 12 månader under de senaste tre åren.
  • Du måste göra anspråk på företrädesrätten för att den ska gälla - då kan inte arbetsgivaren anställa någon annan utan att först erbjuda dig tjänsten.
  • Du måste ha kvalifikationer för arbetsuppgifterna.

Företrädesrätten gäller under din uppsägningstid och inom nio månader efter att din anställning upphört.

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om regler och riktlinjer för uppsägning i ditt kollektivavtal. Du kan även läsa mer i lagen om anställningsskydd.

Har du blivit uppsagd eller är orolig för att bli uppsagd?

Som medlem kan du få stöd och råd! Kontakta den fackligt förtroendevalda på din arbetsplats. Finns det ingen fackligt förtroendevald på din arbetsplats ska du kontakta Byggnads din region.

Senast uppdaterat: 16 december 2024