För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Byggnads, länk till startsidan

Att tänka på om du blir varslad eller uppsagd

Det här behöver du tänka på om du blir varslad eller uppsagd. Du har extra försäkringar genom kollektivavtalet för din trygghet. Om du blir varslad är det extra viktigt att vara med i facket. Då förhandlar Byggnads för dig som medlem.

Checklista vid arbetsbrist

  1. Har arbetsgivaren förhandlat uppsägningen med facket? Det är arbetsgivaren som väljer att säga upp de anställda och de är därför skyldiga att förhandla. Det gäller även om företaget inte har kollektivavtal. Kontakta Byggnads i din region eller fackligt förtroendevald om du är osäker.
  2. Ta reda på vad du har för försäkringsskydd (TSL eller AGB).
  3. Om du varit anställd mer än 12 månader under de senaste tre åren och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har du förtur till återanställning. Gör en skriftlig anmälan för återanställningsrätten till arbetsgivaren när du har sagts upp.
  4. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen. Gör det så tidigt som möjligt, men senast din första arbetslösa dag. Då anmäls du automatiskt till a-kassan.
  5. Sök jobb! Du har rätt att söka jobb på arbetstid under din uppsägningstid, exempelvis gå på anställningsintervju.
  6. Se till att få ett arbetsgivarintyg. Det har du rätt till och är något som krävs för att du ska få ut din ersättning från a-kassan.
  7. Gå in på byggnadsakassa.se. Logga in på Mina sidor och följ anvisningarna för att ladda upp olika dokument och anmäla bankkonto för att få arbetslöshetsersättning.
  8. Du kan ha rätt till lägre medlemsavgift när du är arbetslös. Kontakta Byggnads medlemscenter.

Har du blivit uppsagd eller är orolig för att bli uppsagd?

Som medlem kan du få stöd och råd! Kontakta den fackligt förtroendevalda på din arbetsplats. Finns det ingen fackligt förtroendevald på din arbetsplats ska du kontakta Byggnads i din region.

Idas bästa tips för att hitta jobb

Projekt som blir uppskjutna leder just nu till konkurser och varsel. Snickaren Ida Carlsson blev varslad från ett företag i Stockholm där hon jobbat ett och ett halvt år. Det gick att hitta nytt jobb tack vare hennes jobbsökarstrategi.

Läs Idas tips »

För att visa videon "Byggnads förklarar arbetsbrist" måste ni samtycka till användandet av samtliga kakor.

Ditt nuvarande tillstånd: Saknar samtycke.

Ändra ditt samtycke:

Vanliga frågor och svar om arbetsbrist

  • Det här gäller vid arbetsbrist

    Det är lagen och kollektivavtalen som styr reglerna på arbetsmarknaden. När det gäller arbetsbrist regleras detta genom våra kollektivavtal och medbestämmandelagen (MBL) samt lagen om anställningsskydd (LAS).

    Ladda ner
  • Byggnads riktlinje för trygg anställning

    Syftet med riktlinjerna är att Byggnads medlemmar ska få en så professionell hantering som möjligt i anställningsfrågor.

    Ladda ner

Fördjupa dig

  • UppsägningstidEnligt lagen om anställningsskydd (LAS) är uppsägningstiden minst en månad, oavsett om du blir uppsagd eller om du säger upp dig själv. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats kan uppsägningstiden vara länge.
  • Att tänka på om du säger upp dig självNär du säger upp dig själv har du en fastställd uppsägningstid. Du behöver inte ange någon anledning till din uppsägning. Om du är tillsvidareanställd är uppsägningstiden en månad.
  • Lagar och regler vid uppsägningOm du blir uppsagd finns det lagar och regler som din arbetsgivare måste hålla sig till. Dessa regleras av ditt kollektivavtal, medbestämmandelagen (MBL) och av lagen om anställningsskydd (LAS).

Senast uppdaterat: 12 november 2024