Din anställning
Här hittar du information om vad som gäller din anställning, bland annat anställningsformer, föräldraledighet och permission.
De vanligaste frågorna
När du blir sjuk betalar din arbetsgivare sjuklön till dig under de första 14 dagarna. Fortsätter du att vara sjukskriven kan du få sjukpenning från Försäkringskassan, och om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan du få ytterligare ersättning.
Sjuk 1–14 dagar
Du ska sjukanmäla dig till din arbetsgivare den första dagen som du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den första tiden du är sjuk räknas av som ett karensavdrag. Karensavdraget är 20 procent av den genomsnittliga veckoarbetstiden (vilket blir åtta timmar om du arbetar heltid, och du är sjuk minst åtta timmar). Den tiden får du inte någon ersättning för. För kommande dagar, upp till dag 14, betalar din arbetsgivare en sjuklön som är 80 procent av lönen, oavsett vad du tjänar. Du måste styrka din sjukskrivning med läkarintyg från dag sju.
Sjuk mer än 14 dagar
Är du fortfarande sjuk efter 14 dagar sjukanmäler din arbetsgivare dig till Försäkringskassan. Försäkringskassan utreder om din arbetsförmåga är nedsatt på grund av att du är sjuk och om du kan få sjukpenning. Sjukpenning på normalnivå är cirka 80 procent av din årsinkomst. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månadersperiod. I vissa fall kan tiden förlängas.
Extra ersättning för dig med kollektivavtal
Om din arbetsplats har kollektivavtal kan du genom sjukförsäkringen, AGS, ha rätt till mer sjukersättning. Ersättningen är cirka 10 procent mer i tillägg till den sjukpenning du får från Försäkringskassan. Ersättningen betalas från dag 15 längs till och med dag 360 i sjukperioden.
Frågor om sjuklön, sjukpenning eller sjukförsäkringen?
Kontakta din fackliga ombudsman på din arbetsplats om du har frågor om sjukersättning. Du kan även kontakta Byggnads medlemscenter om du har allmänna frågor om hur det fungerar med ersättning under sjukdom.
Problem med sjuklön eller sjukpenning?
Om du har problem med att din arbetsgivare vägrar betala ut sjuklön eller om du har problem med sjukpenningen ska du direkt kontakta Byggnads i din region.
Här har vi samlat nyttig information till dig som ska bli eller är förälder. Som föräldraledig ska du fortfarande ha samma lön och villkor som dina arbetskamrater. Det är förbjudet för arbetsgivaren att missgynna anställda som är föräldralediga.
Du måste anmäla föräldraledighet två månader innan
Som arbetstagare har du enligt lag ingen skyldighet att berätta att du är gravid eller planerar att skaffa barn förrän du själv vill det. De flesta väljer att berätta när det börjar synas, men enligt föräldraledighetslagen måste du anmäla till din arbetsgivare att du vill vara föräldraledig minst två månader innan ledighetens början. Du ska även berätta hur hur lång tid du planerar att vara föräldraledig. Det för att din arbetsgivare ska hinna planera och ta in en vikarie under tiden du ska vara ledig.
Du har rätt till att vara föräldraledig
Som förälder har du rätt att vara helt föräldralediga tills att barnet är 1,5 år gammalt. Det finns reglerat i föräldraledighetslagen och gäller oavsett om du väljer att ta ut föräldrapenning eller inte. Efter barnet fyllt 1,5 år har du fortfarande rätt till att vara ledig i samband med att du tar ut föräldrapenningen som du har kvar och tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sjukt barn. Du har även rätt att förkorta din arbetstid med upp till 25 procent av normal arbetstid tills barnet fyllt 8 år eller avslutat det första skolåret.
Du har rätt till samma lön som dina arbetskamrater
När du är föräldraledig ska du behandlas på samma sätt som dina arbetskamrater även om du inte är på jobbet under en tid. I föräldraledighetslagen finns det reglerat att föräldraledighet inte får leda till sämre löneutveckling eller på annat vis sämre arbetsvillkor än vad den föräldralediga personen hade före föräldraledigheten. Det innebär till exempel att du ska vara med i lönerevisioner och ha lönesamtal även när du är föräldraledig.
Tänk på att arbetstidsförkortningen påverkas av att vara föräldraledig (liksom i andra fall där man inte tjänstgör heltid). Det antal timmar du kan ta ut i arbetstidsförkortning står i proportion till vilken tid du arbetat.
Förmåner för dig som har kollektivavtal
När du arbetar betalar din arbetsgivare in en viss procent av din årsinkomst till din pension. När du, som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, är föräldraledig finns det en särskild försäkring som kallas premiebefrielseförsäkring som betalar för din avtalspension under tiden du är föräldraledig. Du måste göra en särskild anmälan till AFA Försäkring för att avtalspensionen ska betalas.
Dessutom har du som jobbar under kollektivavtal rätt till föräldrapenningtillägg – en ersättning som ger dig ett bra tillskott, förutom den ersättning du får från Försäkringskassan.
Vill du veta mer om hur det fungerar med föräldraledighet?
Du kan läsa mer om föräldraledighet hos Försäkringskassan.
Har det blivit en tvist om din föräldraledighet som du inte kan lösa med arbetsgivaren? Ta i första hand kontakt med din fackliga ombudsman på din arbetsplats. Finns det ingen facklig ombudsman ska du kontakta Byggnads i din region eller Byggnads medlemscenter.
Har du fått förändrad inkomst?
Visste du att du kan få reducerad medlemsavgift när du är föräldraledig, får graviditetspenning eller är sjukskriven?
Permission är en kort ledighet med lön under en eller max två dagar. Vanliga anledningar till permission är hastigt sjukdomsfall i familjen, begravning, läkar- och tandläkarbesök, eget bröllop eller egen 50-årsdag.
Permission gäller bara för dig som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal. Du söker permission hos din chef. Du kan bli beviljad permission i följande fall:
- eget bröllop
- egen 50-årsdag
- förstagångsbesök hos läkare och tandläkare vid akut sjukdom eller olycksfall
- besök vid sjukvårdsinrättning efter remiss av företagsläkare
- nära anhörigs dödsfall
- nära anhörigs begravning
- plötsligt svårt sjukdomsfall hos hemmaboende nära anhörig och för barn som inte bor hemma, som arbetstagaren betalar underhåll för.
Du som har rätt till tillfällig föräldrapenning ska istället använda den.
Som nära anhörig räknas make/maka, sammanboende under äktenskapsliknande förhållanden och partner i registrerat partnerskap, barn, barnbarn, syskon, föräldrar och svärföräldrar samt mor- och farföräldrar.
Vill du veta mer om hur det fungerar med permission?
Du kan läsa mer ingående om vad som gäller vid permission i ditt kollektivavtal. Har det blivit en tvist om din permission som du inte kan lösa med arbetsgivaren? Ta i första hand kontakt med din fackliga ombudsman på din arbetsplats. Finns det ingen facklig ombudsman ska du kontakta Byggnads i din region eller Byggnads medlemscenter.
När du har tackat ja till en anställning ska du och din arbetsgivare skriva under ett bindande anställningsavtal. Anställningsavtalet ska vara skriftligt som visar att du fått anställningen och vilka villkor som gäller för din anställning.
Anställningsavtalet är ett bevis på att du är anställd i företaget. Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) ska din arbetsgivare senast en månad efter du påbörjat din anställning informera dig om villkoren som gäller för din anställning. Det finns reglerat i kollektivavtalet och du har rätt att få det skriftligt.
Det här ska anställningsavtalet innehålla:
Din och arbetsgivarens namn och adress, arbetsplatsen och tillträdesledagen för din anställning.
En kort beskrivning av av dina arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller yrkestitel.
- Anställningsform: tillsvidareanställning, tidsbegränsad anställning eller provanställning. Om anställningen är begränsad till ett visst datum ska anställningens slutdag stå med.
- Uppsägningstider.
- Lön, andra förmåner och hur ofta lönen ska betalas ut.
- Arbetstider: längden på din normala arbetsdag eller arbetsvecka.
- Semester: längden på din betalda semester.
- Om det finns ett giltigt kollektivavtal på arbetsplatsen ska det stå vilket avtal det är.
Har du frågor om ditt anställningsavtal?
Kontakta den fackligt förtroendevalda på din arbetsplats om du har frågor om ditt anställningsavtal. Finns det ingen fackligt förtroendevald på din arbetsplats kan du kontakta Byggnads medlemscenter.
När du påbörjar ett nytt jobb är det viktigt att veta vilken anställningsform du blivit erbjuden. Det finns tre typer av anställningsformer: tillsvidareanställning, tidsbegränsad anställning och provanställning.
Senast en månad efter att du har påbörjat ett arbete ska du ha ett anställningsavtal. Anställningsavtalet är ett skriftligt bevis mellan dig och din arbetsgivare. Där ska det framgå vilken typ av anställning du har.
Tillsvidareanställning
Tillsvidareanställning är huvudanställningsformen inom byggnadsindustrin. Tillsvidareanställning kallas även för fast anställning. Om du är fast anställd finns det inget bestämt datum när din anställning upphör, utan anställningen löper på tills den av någon anledning avslutas. Till exempel om du säger upp dig eller om arbetsgivaren har "sakliga skäl" för att säga upp dig. "Sakliga skäl" kan vara arbetsbrist eller att arbetsgivaren anser att du misskött dig. Om du blir uppsagd finns det lagar och regler vid uppsägning som din arbetsgivare måste hålla sig till.
Tidsbegränsad anställning
En tidsbegränsad anställning gäller under en begränsad period och har en bestämd början och ett bestämt slut. I Byggnads kollektivavtal finns regler som anger vilka typer av tidsbegränsade anställningar som är tillåtna på varje avtalsområde.
Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) är tillåtna tidsbegränsade anställningar särskild visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och när arbetstagaren fyllt 67 år. Om du haft ett vikariat i sammanlagt mer än två år hos samma arbetsgivare under en femårsperiod, eller om du haft en särskild visstidsanställning i sammanlagt mer än 12 månader under en femårsperiod, ska din anställning övergå i en tillsvidareanställning. Reglerna för detta kan vara annorlunda om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats. Då är det kollektivavtalets regler som gäller och inte Lagen om anställningsskydd.
Provanställning
En provanställning kan pågå i högst sex månader. Efter prövotiden ska den övergå till en tillsvidareanställning. Du kan avbryta en provanställning när som helst under prövotiden utan att ange någon särskilda skäl till varför du vill avsluta din anställning.
En arbetsgivare som planerar att avbryta en provanställning i förtid eller avsluta provanställningen utan att den över går i en tillsvidareanställning, måste lämna besked till arbetstagaren minst två veckor i förväg. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan andra regler gälla.
Har du frågor om din anställningsform?
Kontakta den fackligt förtroendevalda på din arbetsplats om du har frågor om din anställningsform. Finns det ingen fackligt förtroendevald på din arbetsplats kan du kontakta Byggnads medlemscenter!
Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen
Information på enkel svenska om arbetslivet, fackliga organisationer och arbetsmiljö.
Ladda nerArbete – Lättlästa texter om arbetsliv och arbetsmiljö
Lättlästa texter om arbetsliv och arbetsmiljö.
Ladda nerAnställningsavtal – bekräftelse av anställningsvillkor
Som pdf.
Ladda nerBesked om anställnings upphörande eller permittering
Som pdf.
Ladda ner
Senast uppdaterat: 18 november 2024