Se hur mycket du tjänar på kollektivavtalet
Ett kollektivavtal gör stor skillnad för dig som anställd. Du får löneökningar, pensionsavsättningar, helgdagsersättningar, extra semesterersättningar och arbetstidsförkortning. Dessutom får du rätt försäkring på jobbet och mycket mer.
Här kan du själv kolla hur stor vinsten skulle bli för dig när du arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal med Byggnads. Fyll i vilket avtal du går på, din ålder och din lön så får du reda på skillnaden.
De vanligaste frågorna
Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal garanteras du också en viss procents lönehöjning varje år. Det har Byggnads och arbetsgivarorganisationerna förhandlat fram. I Sverige finns ingen lag som säger att din lön ska höjas varje år. Utan kollektivavtal är det alltså upp till företaget du jobbar på att bestämma om du ska få en lönehöjning.
Vilken lönehöjning som gäller i just din bransch står i ditt kollektivavtal.
Att det finns ett kollektivavtal gör stor skillnad för dig som anställd. Du slipper löneförhandla med chefen och behöver inte jobba gratis på obekväm arbetstid eller oroa dig över att inte vara ordentligt försäkrad.
Varför är då kollektivavtalet värdefullt för dig? Bara ett fåtal anställningsvillkor regleras i svensk lag. Exempel på det är semesterlagen, arbetstidslagen och lagen om allmän pension. Kollektivavtalet innehåller ofta villkor som är förbättringar av lagen.
Det här har du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal:
- Extra betalt när du har semester.
- Arbetstidsförkortning med oförändrad lön – minst 40 timmar per år.
- Extra betalt vid längre sjukskrivning.
- Löneförhöjningar för ökad levnadsstandard.
- Avtalspension, avsättning, 4,5 - 6,2% (beroende på avtal).
- Som medlem kan du få hjälp av en ombudsman vid exempelvis uppsägning.
- Betalt på röda dagar som infaller under arbetsveckan.
- Som medlem har du möjlighet att söka rättshjälp vid tvist mot arbetsgivaren.
- Arbetskläder.
- Reskostnadsersättning till och från arbetet.
- Övertidsersättning vid arbete utöver ordinarie arbetstid.
- OB-ersättning vid arbete på kvällar och helger.
- Byggnads säkerställer att turordningslistorna är korrekta inför uppsägningar.
- Rätten att påverka din lön genom ackord.
- Matsal att äta i.
- Lokal att byta om i.
- Facklig information på betald arbetstid (UVA-möte), 5 timmar per år, där du som medlem träffar Byggnads.
- Föräldrapenningtillägg
- Regelbunden hälsokontroll, minst vart tredje år.
Listan kan göras mycket längre, men en sak är säker: utan en fackförening som förhandlar fram kollektivavtal så skulle du inte få något av allt detta.
Har du frågor om ditt kollektivavtal?
Mer om din lön och anställning kan du läsa om i ditt kollektivavtal. Vill du veta mer om kollektivavtalet eller ser något i ditt kollektivavtal som du inte förstår? Kontakta Byggnads i din region eller Byggnads medlemscenter så hjälper vi dig.
Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal garanteras du en viss procents höjning av din lön varje år.
Storleken på lönehöjningen är resultatet av det som Byggnads förhandlat med arbetsgivarorganisationerna om. I Sverige finns ingen lag som säger att din lön ska höjas varje år. Arbetar du på en arbetsplats utan kollektivavtal är det upp till företaget du jobbar på att bestämma om de tycker att du ska få en lönehöjning.
Extra semesterersättning
Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads har du en semesterlön på 13-13,2 % på intjänad lön beroende på vilket avtal du går på.
Enligt semesterlagen har du rätt till en semesterlön på 12 % på intjänad lön men Byggnads har förhandlat till en extra ersättning på 1-1,2 % genom kollektivavtalet.
Avtalspension
Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads betalar din arbetsgivare in en pensionspremie på 4,5 % av din totala lön under ett år till din Avtalspension SAF-LO.
På Mina sidor hos Fora.se kan du logga in dig med BankID. Där kan du se hur mycket avtalspension som dina arbetsgivare betalat in till dig. Kontrollera att det stämmer mot din lönespecifikation eller summan på din deklaration (som du får från Skatteverket).
Arbetstidsförkortning
Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads får du extra ledighet. Ledigheten heter Arbetstidsförkortning, eller ATF, och ger dig upp till 40 timmar extra ledighet om året. Det blir hela 5 dagar på ett år.
När du vill ta ut din Arbetstidsförkortning ansöker du om det på samma sätt som övriga ledigheter.
Helglön
Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads har du rätt att vara ledig med betalt på vissa högtidsdagar – så kallad helglön.
För dig med månadslön får du som regel samma månadslön oavsett om månaden innehåller någon helgdag eller inte.
Du som har timlön har liksom de med månadslön rätt till att vara ledig med helglön på olika helgdagar. Lönen ska vara densamma som om du utfört arbete åt din arbetsgivare.
Avtalsförsäkringar
Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads har du avtalsförsäkringar som ger dig ersättning om du blir sjukskriven, arbetslös eller råkar ut för en arbetsskada med vissa kvalifikations- och efterskyddsregler. Försäkringen betalas av din arbetsgivare. Avtalsförsäkringarna ger dig även ett personligt pensionssparande, premiebefrielse vid föräldraledighet, graviditet eller sjukdom samt även ersättning till efterlevande om du avlider. På avtalat.se hittar du mer information.
Arbetstidsförkortning är ett komplement till din lagstiftade rätt till semester. Arbetstidsförkortningen är istället kopplad till ditt kollektivavtal, och ger dig ett antal timmar extra fritid per år.
När du vill ta ut din arbetstidsförkortning ansöker du hos din arbetsgivare.
Din arbetstidsförkortning ersätts med utgående lön. Mer om vad som gäller för dig hittar du under ditt kollektivavtal, vilket kollektivavtal arbetar du under?
Helglön: Så har du ledigt på röda dagar och fridagar
Under året har du rätt att vara ledig med betalt på vissa högtidsdagar – så kallad helglön. I vissa fall rör det sig om helgdagar (”röda dagar”) som infaller under måndag till fredag (exempelvis annandag påsk). I andra fall rör det sig om dagar som inte är röda, men där du ändå har ledigt – ofta kallade fridagar (exempelvis julafton). I ett tredje fall infaller högtidsdagen alltid på en lördag eller söndag (exempelvis påskafton/påskdagen), och om du inte arbetar då så påverkas du förstås inte. Här får du reda på när du är ledig och när du får helglön och inte.
För dig med månadslön är det relativt okomplicerat. Du får som regel samma månadslön oavsett hur lång månaden är, och oavsett om månaden innehåller någon helgdag eller inte. Du som har timlön har liksom de med månadslön rätt till att vara ledig med helglön på olika helgdagar. Lönen ska vara densamma som om du utfört arbete åt din arbetsgivare.
Byggavtalet
Du får helglön för trettondagen, långfredag, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen som infaller på en vardag (måndag till fredag).
Jul-, nyårs-, påsk-, pingst- och midsommarafton är fridagar. På de fridagar som inträffar på en vardag har du bibehållen lön.
Glasmästeriavtalet
Du får helglön för helgdagar (röda dagar) som infaller måndag till fredag och i avtalet fastställda fridagar. Fridagarna är julafton, nyårsafton, påskafton, midsommarafton samt nationaldagen.
Entreprenadmaskinavtalet
Du får helglön för trettondagen, långfredag, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelfärdsdag, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen som infaller på en vardag (måndag till fredag).
Jul-, nyårs-, påsk-, pingst- och midsommarafton är fridagar. På de fridagar som inträffar på en vardag har du bibehållen lön.
De år som nationaldagen infaller på en lördag eller söndag ska du få en extra permissionsdag under samma år.
Plåt- och Ventilationsavtalet
Nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, påskafton, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelsfärdsdag, pingstafton, pingstdagen, Sveriges nationaldag, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton är arbetsfria dagar med bibehållen lön.
Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl
Du får helglön för trettondagen, långfredagen, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelfärdsdagen, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen som infaller på en arbetsfri vardag (måndag till fredag).
Nyårs-, påsk-, pingst-, midsommar- och julafton är fridagar. På de fridagar som inträffar på en vardag har du bibehållen lön.
Klämdagar och ytterligare information
Det finns inga klämdagar i våra avtal, utan då får du ansöka om ledighet (med semesterdag eller arbetstidsförkortning).
Informationen på den här sidan gäller under vissa förutsättningar (exempelvis att du ska ha jobbat full dag före och efter den högtidsdagen, eller uttryckligen fått beviljad ledighet). För ytterligare detaljer samt undantag, se ditt kollektivavtal.
Under semestern har du rätt till viss förhöjd lön. Det kallas för semesterlön och finns reglerat både i semesterlagen och ditt kollektivavtal. Semesterlönen beräknas olika beroende på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats eller inte.
Det finns tre typer av ekonomiska ersättningar som hänger ihop med semestern: semesterlön, semestertillägg och semesterersättning.
Semesterlön
Semesterlönen finns reglerat både i semesterlagen och ditt kollektivavtal. Semesterlagen garanterar 12 procent av din årslön.
För dig som är anställd i ett företag med kollektivavtal har Byggnads förhandlat och avtalat om en högre semesterlön på 13–13,2 procent. Semesterlönen ska betalas i anslutning till semestern.
Om du har problem med din semesterlön och arbetsgivaren inte rättar till det, ska du genast vända dig till Byggnads i din region!
Senast uppdaterat: 8 november 2024