Ola Lawner är skydsombud och tycker att för många kan för lite om vibrerande verktyg och maskiner.

Fotograf: Peter Gustafsson

Kunskapen om vibrationsskador måste bli bättre

Som anläggningsarbetare jobbar Ola Lawner ofta med vibrerande maskiner och verktyg. Men kunskaperna bland yrkesarbetare är för dåliga.

– Det är inget större intresse. Det gäller inte bara vibrationer, det gäller alla risker när det gäller arbetsmiljö. Många köttar på och vill bli klara, säger Ola.

Publicerad:

Ola Lawner är anläggare, skyddsombud på HTE Produktion. Just nu är han på Novos batterifabrik i Torslanda och vi gick med på en skyddsrond.

Novo har olika tema på skyddsronderna och denna dag handlade det om ordning och reda.

– Jag gillar inte riktigt det systemet, visst det är bra att det är fokus på en sak och då tittar man extra noga på det, man samtidigt blir det svårt att ta upp andra saker som man ser, säger Ola.

En radiostyrd padda är ett bra exempel

Årets tema på Arbetsmiljöveckan, vecka 43, är vibrationsskador. Och under rundan möter vi en inhyrd kollega till Ola som kör en padda på grova stenar och vibrationerna är starka. Glädjande nog är paddan radiostyrd, vilket innebär att den som kör den slipper vibrationerna.

– Vi använder ju många vibrerande maskiner och verktyg. Motorkapar och tigersågar är stygga. Men det beror lite på hur arbetsplatsen ser ut. Här är det en stor arbetsplats och det är inte så mycket sågande. Vi mäter mycket med laser och planerar och lägger långa sträckor med rör.

Det finns även en helt annan ekonomi.

– Som den radiostyrda paddan. Här var det inga problem att få hyra in den.

Självklart svårare rotera om det är färre på plats

Är det en mindre arbetsplats kan det bli desto mer sågande.

– Om vi är få på en arbetsplats kan det bli ensidigt. Och om någon är ny kan de åka på att göra enklare arbetsuppgifter där de kör mycket med vibrerande verktyg.

Även om kunskaperna om vibrationsskador är olika finns det en medvetenhet om att det är skadligt.

– Vi pratar ju mycket om att rotera mer med arbetsuppgifterna, men det svåra är att få det att fungera i praktiken om vi är få på en arbetsplats, säger Ola.

Om det är 30 personer från samma företag på ett ställe är det lättare att bygga upp rutiner och strukturer.

– Då går det att växla arbetsuppgifter, men om vi bara är två-tre är det svårare, säger Ola.

Gick från noll till sex skyddsombud

Han blev vald till skyddsombud och huvudskyddsombud (HSO) av sina arbetskamrater för tre år sedan.

– Då fanns det inga skyddsombud på företaget. Det fanns en skyddskommitté med representanter från alla avdelningar även arbetsledare, men då var ingen med i facket. Nu har jag fått några att gå med i Byggnads så nu är vi fler.

Företaget har cirka 100 anställda. De är i dag sex skyddsombud, varav fyra inom bygg och anläggning, en för Kommunal (trädgårdsskötsel) och ett för Unionen (tjänstemännen). 

– Det är bra om vi utbildar oss tillsammans och ses och pratar om grejer. Företaget är bra på att ge oss den tid vi behöver. Sedan kan det vara att man måste armbåga sig fram lite för att få ta del av saker.

PETER GUSTAFSSON

Uppdaterad: