Martin Berg är nöjd med det nya upplägget hos Skanska. Sedan de började mäta timmar tjänar arbetarna mer och arbetsplatserna har fått en bättre planering.

Fotograf: Peter Gustafsson

Rejält lönelyft när Skanska började mäta timmar

Under 2023 beslutade Byggnads att säga upp en drygt 20 år gammal löneöverenskommelse för Skanska.

Detta öppnade för att införa prestationslön på tid, vilket hittills lett till en betydande löneökning för Skanskas byggnadsarbetare i Göteborgsområdet.

Publicerad:

Vi besökte Skanskas byggarbetsplats "Sydney" i centrala Göteborg. Stämningen var god i byssjan.

Martin Berg, sammankallande MB-ledamot och fackligt aktiv på Skanska:

– Det är väldigt positivt just nu. Det känns ju helt underbart att vi har lyckats få upp lönen, säger Martin.

Tidigare gick prestationslönen på Skanska helt på företagets ekonomi.

– Då fick vi ta del av en vinstdelning i ett låst system. Om det var tre procents vinst för företaget fick vi det och det var inget mer med det, säger Martin.

Nu jobbar arbetarna på timmar i ett system baserat på kalkylackord och procentackord.

– Vi har fått chansen att påverka mer.

Har fullmakt

Martin har bland annat en fullmakt på lön och kan förhandla med Skanska för Byggnads räkning. Han har gjort avstämningar tillsammans med en ombudsman från Byggnads.

Hittills har två mätningar genomförts i Göteborg och det har flutit på bra.

– Vi har bland annat gjort bottenplattor, källarytterväggar och utfackningsväggar. Det har varit mycket betongarbeten så här långt och det har gått smidigt, säger Martin.

Den senaste mätningen låg 18 kronor över genomsnittet för prestationslön.

– Men det är viktigt att påpeka att resultatet kan variera. Man får ha tålamod och titta på årsinkomsten helt enkelt. Men vi har påbörjat den här resan och den har varit gynnsam än så länge.

Större inflytande över planering och lön

Hela poängen är att arbetarna nu har en större möjlighet att påverka planeringen för en hel arbetsplats. Det ger en bättre arbetsmiljö, en bättre vardag helt enkelt och i slutändan märks det även i plånboken.

Martin tror att fler skulle mäta sina jobba om de visste mer om vad det innebär.

– Några är nog lite nervösa, de kan inte systemet. Alla är medvetna om att om vi mäter jobben så tjänar vi mer pengar, men alla vågar inte.

Martin känner att det har blivit mer snack på rasterna, om ackord, prestationslön, produktion och planering.

– Jag tycker också att det fackliga engagemanget ökat, säger Martin.

Byggnads mål är att fler av Skanskas byggnadsarbetare i Göteborg med omnejd ska börja mäta sina jobb.

– Vi hoppas att vi kan bli en föregångare i hela landet Martin.

Arbetsgivaren är inne på samma linje.

– Skanskas kalkylchefer har börjat vara med på våra avstämningar. De har börjat intressera sig mer för timmarna, säger Martin.

Gynnar det arbetarna så gynnar det även företaget.

Arbetare och ledning drar nytt av varandra

När dialogen blivit bättre på alla plan drar arbetsledningen och arbetarna också större nytta av varandras kunskaper och erfarenheter.

– Jag tror att när alla blir mer medvetna påverkas allt positivt. Vi kan vara med och planera och det kan arbetsledningen ta del av. Vi lär av varandra. Ibland kan till exempel en platschef behöva lära sig mer om hur vi arbetar för att bli effektivare.

Hela upplägget leder till att Byggnads medlemmar får ut mer av det mervärde de skapar genom sin kunskap och yrkesskicklighet.

– Och det här med att jobba på ackord. Vi ska ju inte springa ihjäl oss. Vi ska planera bygget rätt och ha med oss alla förutsättningarna. Och det hjälper ju även till med arbetsmiljön. Har vi ett rent och städat bygge kan vi också jobba bättre, säger Martin.

PETER GUSTAFSSON

Den gamla löneöverenskommelsen höll inte måttet

Den gamla löneöverenskommelsen mellan Skanska och Byggnads var cirka 20 år gammal. I början av 2020-talet granskade Byggnads den och kom fram till att den inte höll måttet.

Den revs upp förra året i både region väst och Örebro-Värmland.

I region väst låg snittlönen för de som arbetar på prestationslön på 242 kronor i timmen under första halvåret 2024. De som går på tidlön tjänar 221 kronor i timmen.

Uppdaterad: