Miaku Godfrey trivs med omväxlingen i att ibland rulla väggar och sedan göra avancerade restaureringar av konst i till exempel kyrkor.

Fotograf: Peter Gustafsson

Lämnade Hollywood och blev målare med specialkompetens

Han är utbildad konservator för renässanskonst, attributmakare och dekormålare.

När han blev vuxenlärling som byggnadsmålare tänkte han ”hur svårt kan det vara?”

– Ha ha. Det där har jag fått äta upp många gånger, säger Miaku Godfrey.

Publicerad:

På Världskulturhuset i Göteborg finns en fyra meter hög, röd replika av en schackpjäs som Miaku Godfrey skapat.

Om ni inte varit där nyligen har många av er antagligen, utan att veta om det, sett saker han gjorde under sin tid i Hollywood då han målade kulisser och byggde miniatyrer och rekvisita till bland annat Avengers och Batman vs Superman.

Men när vi träffas befinner han sig nästan 900 mil från Hollywood. En mulen aprildag med inslag av duggregn målar han om ett förråd i en bostadsrättsförening på Hisingen.

– Jag trivs väldigt bra med att växla mellan olika arbetsuppgifter. När jag gör dekorationer eller restaurerar väggmålningar är det väldigt tidskrävande, det kräver mycket planering. Då är det skönt att komma till ett sånt här jobb, spackla och måla en vägg och gå och lyssna på en ljudbok, säger han.

Miaku Godfrey föddes i Colorado Springs. Han har en svensk mamma och en pappa från USA. Familjen flyttade till Sverige när Miaku var fyra år men återvände regelbundet till USA.

Han började rita så fort han kunde hålla en krita.

– Den tidigaste teckningen mina föräldrar har sparat är från när jag var 14 månader gammal. Jag spenderade nästan all min tid med att fördjupa mina kunskaper inom perspektiv, anatomi, ljus och skuggor.

Gick på Domen

Så småningom gick han på Domens konstskola i Göteborg där han hade  en konstlärare som rekommenderade honom att söka till teater och film och jobba med attribut och scenografi.

Det var 2011 och efter det gick han på nordiska scenografiskolan i Skellefteå (LTU) och på Luleå tekniska högskola där han utbildade sig just till attributmakare och scenograf.

På en praktikperiod utnyttjade Miaku sitt amerikanska medborgarskap och fick en plats på Spectral Motion som är ledande i att skapa karaktärer och monster till film och tv-serier i Hollywood.

En hjälm Miaku gjorde till ett barn som ville ha en Orc-hjälm i julklapp.

Och efter att han tog examen på LTU flyttade han tillbaka till Hollywood och fick jobb på företagen han hade haft praktik på.

– Det var fantastiskt. I Hollywood handlar det om att väcka känslor och det passade mig väldigt bra.

Fick jobba med sina förebilder

Han arbetade med några av sina förebilder som bland annat skapat attribut till Alien, Fredagen den 13:e. och Femte elementet.

– Jag hade mycket tur, men med talang och hårt arbete öppnades möjligheter för mig att få jobba med några av de bästa inom industrin.

– Det var väldigt lärorikt och kul, säger Miaku.

En docka i japansk geisha-stil.

Bland annat var han med och gjorde Batmans bälte.

– När jag jobbade med Game of Thrones var vi 16 personer som reparerade rekvisita. När vi jobbade med Avengers var jag assistent till en set dresser och prop master. Det var mycket rekvisita och mycket maskörjobb (sminkning).

Till Stranger things var han med och gjorde The demogorgon.

– The demogorgon var rätt kul för jag hjälpte till med att bygga bitar till huvudet, men allt vara så hemligt att jag inte visste vad jag jobbade på. Det var inte förrän jag såg det på tv jag visste vad det var jag hade gjort.

Urusla villkor – och inga fackförund

Men det var mycket slit. Han hade tre–fyra jobb på olika studios bara för att kunna betala hyran på 10 000 kronor i månaden för ett litet sovrum.

Under den tiden arbetade Miaku 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan och tjänade 65 kronor i timmen före skatt.

– Det var hejkon bacon.

I samma veva blev hans pappa sjuk i dubbel lunginflammation och Miaku lämnade Hollywood och flyttade till Seattle dit pappan flyttat och drev en byggfirma med 30 anställda.

– De byggde enligt svensk standard och fick många kunder tack vare det, eftersom det är väldigt ovanligt där.

Miaku kastades rakt in för att ta över pappans roll som företagsledare.

– Där fick jag verkligen se hur det är att driva ett företag. Det är otroligt mycket administration, sena kvällar och intensiv planering, säger Miaku.

När hans pappa blev frisk kunde han slappna av och tänka igenom sin situation.

Tog flyget till Sverige

Miaku valde då att flytta tillbaka till Sverige.

– Jag soffsurfade hos vänner och försökte hitta ett jobb. Jag har alltid jobbat med färg och har det i händerna så jag tänkte att jag kunde bli målare.

Med sin bakgrund sökte han och fick plats som lärling på en målerifirma för att bli byggnadsmålare.

– Jag trodde det skulle vara en baggis att bara ”rulla väggar”. Men det är väldigt krävande, hårt arbete. Det är ett hantverk som kräver planering, struktur och materialkunskap. Jag fick en helt annan respekt för yrket.

När han sedan validerade sina kunskaper blev hans tid som lärling kortad till två år och den 18 oktober 2018 tog han sitt gesällbrev.

Trivs med omväxlingen

Han trivs väldigt bra hos Rusch & son. Företaget är ett av Sveriges absolut äldsta (grundat 1862) och gör service- och byggmålerijobb, men de är även specialiserade på renoveringar i kyrkor och på muséer. De gör marmoreringar, förgyllningar och dekormålningar.

Miaku är en av de som får specialuppdragen. Som att handmåla blommor på väggen i en trappuppgång.

Får du utlopp för all din kreativitet?

– Ja. Dessutom håller jag på mycket hemma med att skapa egen konst, cosplay outfits och att sy.

Nu verkar det som att han rotar sig i Sverige och på Hisingen där han bor med sin blivande man.

– Det är ett väldigt bra land att leva i.

Inte minst när det gäller skyddet som arbetare.

– Jag har verkligen sett andra sidan. I USA finns det inga kollektivavtal. Är du sjuk och inte kommer till jobbet på kanske två veckor kan du få sparken för det finns alltid någon annan som kan ta ditt jobb och det fanns inga fackliga kollektivavtal. Ibland räcker det att du är borta tre dagar.

"Folk här förstår inte hur illa det skulle bli utan fackförbund"

Det finns inget som heter föräldraledighet.

– Många företag förväntar sig till exempel att du ska vara tillbaka på jobbet bara två dagar efter att du fött barn.

Arbetsgivarna gör som de vill.

– I Sverige förstår inte alla hur illa det skulle bli om vi släppte den biten och tog bort alla fackförbund. Många förstår inte hur facken kämpat för att de ska få det de har i dag. Det är för långt tillbaka och alla tar det för givet.

Och det finns hela tiden saker att förbättra. Kanske kortare arbetsveckor. Arbetsmiljön.

Började tidigt engagera sig fackligt

Miaku är MB-ombud. Han har gått flera utbildningar hos Målarna och nu vill han ta med sig sitt fackliga engagemang in i Byggnads.

– Målarna är otroligt organiserade och starka.

Samtidigt möter han många som tycker facket gjort sitt.

– Det tycker det kostar för mycket. Men sedan står de där utan försäkring och kanske förlorar jobbet på ett felaktigt sätt. Då vill jag inte stå där och säga ”vad var det jag sa”. Jag vill att vi skapar en gemenskap på arbetsplatserna och att vi skapar en gemensam grund för allas välmående. Alla ska veta att facket finns där när du behöver det.

Han tar gärna på sig uppdrag inom Byggnads.

– Jag vill gå in och hjälpa till. Jag har ett brinn och ett driv och ser möjligheter att göra saker för medlemmarna.

Jämställdhet och målarnas frågor viktigast

Han vill utbilda sig mer och fortsätta jobba med målarnas frågor även inom Byggnads ramar.

– Den viktigaste fackliga frågan för mig är jämställdhet och HBTQ-frågor.

Som homosexuell och man inom byggbranschen har han mött många fördomar. I början av sin lärlingstid blev han kränkt och så pass utsatt att han fick ta hjälp av facket. Till slut bytte han arbetsplats. 

Nu kommer han till Byggnads som har arbetat med att stoppa machokulturen i många år. Det är bättre i dag, men jobbet är långt ifrån klart.

– Jag har ännu inte träffat en enda annan man som är öppet homosexuell på någon byggarbetsplats, säger Miaku.

PETER GUSTAFSSON

Fotnot: Cosplay (kospure på japanska) är en hobby av amerikansk och japanska ursprung som kan liknas vid maskerad. Utövarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik rollfigur eller idé och bär dessa under evenemang eller fotograferingar.

Källa: Wikipedia.

Miaku Godrey

Ålder: 36 år

Bor: Hisingen i Göteborg med sin blivande man, bröllopet är planerat. De har två katter och en sköldpadda.

Bakgrund: Föddes i Colorado Springs i USA. Flyttade sedan med sin mamma, Pappa och syster till Värmland,

Yrke: Byggnadsmålare och utbildad konservator inom renässanskonst. Är även utbildad scenograf och attributmakare på Luleå tekniska högskola.

Har jobbat i Hollywood där han skapade attribut, rekvisita och figurer för filmer och tv-serier.

Han har gjort skulpturer som kan ses på Världskulturmuseet.

Hobby:  Tv-spel, matlagning, reptiler, skrädderi och skapa konst.

Uppdaterad: