Jonas Olausson är tacksam för hjälpen han fått av Byggnads i samband med sina arbetsskador på grund av vibrationer.

Fotograf: Peter Gustafsson

Jonas tvingades sluta jobba på grund av vibrationsskador

Till slut sa kroppen stopp. Snickaren Jonas Olausson har så allvarliga vibrationsskador att han inte kan jobba kvar i yrket.

Med hjälp av Byggnads fick han 780 000 kronor före skatt från AFA och full livränta.

– All heder till Byggnads och deras hjälp, säger han.

Publicerad:

Jonas började jobba som snickare i 17-årsåldern. Nu är han 63 år gammal och sedan ett drygt år tillbaka kan han inte jobba alls.

– Jag kan inte längre hålla något verktyg i handen. Jag kan aldrig mer använda vibrerande verktyg, men även en hammare räcker för att det ska bli sämre, säger Jonas.

Han har haft några tuffa år. För fem år sedan drog han axeln ur led när han monterade hus och företaget inte vill bygga ställning på kortsidorna. Han stod på en stege när den del han monterade släppte och drog axeln ur led.

När axeln var hel igen och han var tillbaka i arbete började Jonas känna att han tappade kraft och känsel i fingrarna och armen. Det var våren 2022.

Jonas har nyligen opererats för sina vibrationsskador.

Fotograf: Peter Gustafsson

– En rast satt jag i firmabilen och råkade hitta en artikel i Byggnadsarbetaren om vibrationsskador och då förstod jag ju att det vara samma symptom jag hade.

Han gick till vårdcentralen hemma i Vänersborg. Läkaren var bra och skrev en remiss till arbets- och miljömedicinsk mottagning på Sahlgrenska.

– Där gjorde de en massa tester. De testade bland annat vilken kraft jag hade i händerna. Och de skickade ström genom nerverna för att se hur de fungerade.

Har karpaltunnelsyndrom

Testerna visade att Jonas drabbats av nervskador och karpaltunnelsyndrom. Värst var nervskadorna på lill- och ringfingret på högerhanden.

Han fick också göra en lista på alla vibrerande maskiner och verktyg han använt, hur mycket och hur länge. Han började på arbetsplatser 1977 och har sedan jobbat som snickare på heltid i över 40 år. Det blir enormt mycket vibrationer som kroppen tvingats ta emot.

– Men jag har aldrig haft känselbortfall eller vita fingrar eller så. Bara ont, säger Jonas.

När alla utredningar var klara fick han läkarintyg från arbets- och miljömedicin. Han är delvis invalidiserad och skadorna är arbetsrelaterade.

– Om skadan inte ska förvärras får jag aldrig använda handhållna verktyg mer. Inte ens en hammare.

Under tiden hade han även ringt Byggnads Väst och fick då kontakt med Morgan Karlsson som är regionalt skyddsombud (RSO) i Trollhättan.

Som medlem fick Jonas hjälp med att få alla ersättningar han har rätt till och hjälp med att följa upp allt. Jonas fick bland annat pengar från AFA-försäkringen som ingår i kollektivavtalet.

– Jag fick välja mellan 4 000 kronor i månaden eller ett engångsbelopp. Jag funderade och kom fram till att jag har bättre nytta av att få alla pengar på en gång.

Det blev 780 000 kronor före skatt.

Fick livränta som ju är pensionsgrundande

När allt var klart beslutade Försäkringskassan hösten 2023 även om att ge honom 100 procent livränta – det vill säga en ersättning som motsvarar full lön fram till pensionen.

– Det kändes väldigt bra när det blev klart. Det blev bra i slutändan och livräntan är ju också pensionsgrundande.

Nu går Jonas hemma och försöker anpassa sig till sin nya verklighet. Han har nyligen opererat högerhanden för karpaltunnelsyndrom.

– Det har blivit lite bättre. Jag har inte lika mycket bakgrundsvärk, men det är ändå en konstant, målande värk och det blir det värre när jag gör något med handen.

Under alla år han arbetade var det aldrig något snack om vibrationsskador. Inte som nådde Jonas.

– För min del tror jag det var ”knacken” som förstörde handen i slutändan. Jag har aldrig gillat ”knacken”. Men sen började jag använda den och efter det dröjde det inte ett år innan handen var körd.

Nu vill han berätta för att fler ska bli medvetna om riskerna med vibrationer.

– Om jag kan få en person att tänka till och vara mer försiktig med vibrerande verktyg känns det bra. För plötsligt är det kört. Det är jobbigare när unga människor inte förstår hur allvarliga skador det kan bli.

Skadorna påverka fritiden

Många som får problem med nervskador tvingas sluta med saker de gör på fritiden också. Klippa gräsmattan, köra motorcykel, spela tennis.

– Tänk att tvingas sluta med det roligaste du vet. Så alla borde tänka mer på hur mycket vibrationer de utsätts för. Det är ingen som tackar dig för att du förstör din kropp. 

– Jag själv har ju numera väldigt svårt att göra ens det minsta jobb hemma på huset.

Han är också tacksam för att han är och alltid har varit medlem i Byggnads.

– Utan facket har du ingenting när du råkar ut för något. Jag har fått tillbaka min avgift 100 gånger om.

PETER GUSTAFSSON

DETTA ÄR LIVRÄNTA

Livränta – ersättning vid nedsatt inkomstförmåga under minst ett år

Livränta är till för dig som har skadat dig eller blivit sjuk i arbetet.

Det som avgör om du kan få livränta är om din skada eller sjukdom har uppstått på grund av arbetet, eller på väg till eller från arbetet

Om du har ett medicinskt underlag som styrker att din skada eller sjukdom påverkar din förmåga att arbeta under minst ett år.

Om skadan eller sjukdomen gör att du förlorar minst en femtondel av din inkomst under minst ett år

Med förlorad inkomst menas att din förmåga att skaffa inkomst blir påverkad, till exempel för att du måste byta arbete, gå ner i arbetstid eller byta arbetsuppgifter under minst ett år.

Du måste också vara försäkrad i Sverige.

Du kan bli beviljad livränta under en begränsad tid eller tills vidare.

Tills vidare betyder att du får livränta som längst fram till månaden innan du uppnår pensionsålder.

Hur mycket pengar kan du få?

Livräntan betalas ut varje månad och ersätter inkomsten som du förlorar. Det högsta belopp som går att få per år är dock 7,5 prisbasbelopp. Det motsvarar 429 750 kronor år 2024.

Det går att få livränta för som mest 6 år tillbaka i tiden, räknat från när du skickar in ansökan.

Läs mer om livränta på Försäkringskassan hemsida.

Uppdaterad: