Lagbasarna vässar formen

Under en heldag samlades rekordmånga lagbasar från hela region Väst i Borås.

Grundbudskapet var att vi vill ge medlemmarna en större möjlighet att påverka arbetsplatsernas planering och i slutändan lönen. Och det gör vi bäst genom prestationslön.

Publicerad:

Det är prestationslönen som driver löneutvecklingen inom bygg. Det vet varje lagbas. Och glädjande nog var det drygt 40 lagbasar på plats i Borås.

De fick ta del av ett fullspäckat program som började med Bertil Jonsson från förbundet. Bertil har jobbat på eller med ackord hela sitt yrkesliv.

– Vi måste se till att äga jobben själva för att själva kunna skapa så bra förutsättningar som möjligt, säger han.

Även Byggnads Västs avtalsansvarige Parham Pour Bayramian pratade om fördelarna med att mäta jobben.

Det var även grupparbete och vilket ledde till många diskussioner om hur ska vi öka andelen prestationslön.

Bland annat fick Martin Berg från Skanska applåder när han berättade om när Byggnads sa upp en gammal löneöverenskommelse mellan Skanska och Byggnads 2023.

Tidigare fanns inget utrymme att förhandla om inarbetad tid.

Nu har de chansen att gå på ackord och mäta timmarna. Hittills de har gjort två mätningar och utfallet har varit bra. Från att ha legat en bit under snittet på 242 kronor tjänar de en bra bit över.

Alla som jobbar på ackord eller någon form av prestationslön vet att det går upp och ner, men i genomsnitt tjänar de för tillfället 21 kronor mer i timmen jämför med alla som har tidlön.

Deltagarna var nöjda efteråt. Markus Rautio är lagbas hos Pettersson Hansson i Halland.

– Intressant. Kul att se så många lagbasar på ett och samma ställe. Jag trodde inte det skulle vara så många, sa han.

–Det har varit givande och intressant att få han Bertil Jonsson som pratade lite om rikstäckande grejer med, så man får lite insyn i det.

Max Lindblom är lagbas på Veidekke Entreprenad.

– En jättebra dag med många trevliga diskussioner om viktiga frågor och stora viktiga frågor som behöver ta upp. Vi behöver samla oss mer kring dem. En toppendag, sa han.

PETER GUSTAFSSON

Det skiljer 21 kronor

Inom Byggnads är prestationslön eller ackord grundlöneformen i kollektivavtalen.

Och det skiljer många kronor i timmen mellan de som jobbar på ackord och de som går på tidlön. Under första kvartalet 2024 var genomsnittslönen 242 kronor i timmen för de som arbetade på prestationslön och 221 för de på tidlön.

 

Uppdaterad: