Föreläste om facket på ugandiska föreningen
Katrine Hansen Kasede blev inbjuden att prata om facket på ugandiska föreningen.
– Jag pratade om styrkan i att göra något tillsammans, säger hon.
Vi träffas på nyproduktionen av fängelset i Skogome i Göteborg.
– I början var jag lite skeptisk till att vara på ett storbygge, men vi har en bra ledning som låter mig göra olika saker och det är bra för mig som lärling att repetera olika moment. Om vi monterar dörrar är det inte bara en utan det är kanske 100 så man får ett bra flow och kunskapen sätter sig bättre.
Katrine är snickarlärling och den här dagen skruvar hon gipsplattor.
Bytte karriär från chef till snickare
Hon kom in i yrket via en vuxenutbildning. Tidigare har hon bland annat jobbat inom kundservice och varit verksamhetschef på ett socialt företag som jobbade med integration.
Hon har jobbat på NCC sedan november 2023 och har inte för en sekund ångrat sitt karriärbyte.
– Jag trivs jättebra. Jag får periodvis jobba en del utomhus och det är väldigt roligt att vara med och bygga något som blir kvar. Jag undrar varför jag inte bytte tidigare, säger Katrine.
Tänkte först säga nej
Hennes man är från Uganda och det var han som frågade om hon ville komma och prata om facket och Byggnads på en av ugandiska föreningens träffar.
– Först tänkte jag, aldrig i livet. Men sedan ändrade jag mig. Jag har gått Vägen framåt och känner mig väldigt taggad på att vi måste vakna. Vi måste bli fler som tar ställning och gör något. Vi är lurade, av kapitalet, företagen. Det gäller inte bara snickare, det gäller alla som är anställda, även en chef är ju arbetare och det är många som inte fattar det, säger Katrine.
Lite som Påfarten light
Det var 50–60 personer som kom på träffen och hon höll föreläsningen på engelska.
– Det var lite som en Påfarten light. Jag hade en Powerpoint och berättade om Byggnads historia och hur fackföreningarna växte fram i byarna i Sverige i slutet av 1800-talet.
För att förklara styrkan med en fackförening jämförde Katrine med de projekt för föräldralösa barn som finns i Uganda och även trädplanteringsprojekt.
– Om någon försöker göra något på egen hand är det svårt, men tillsammans kan de göra något som hjälper många.
Pratar om facket på jobbet också
Trots nervositeten tycker Katrine att det gick bra.
– Många kom fram efteråt och tyckte att de lärt sig något. Det var kul att ge folk information som de inte hade och roligt för mig att känna att jag faktiskt vet något som jag kan dela med mig av.
– Det var kul att stå där som kvinna och vara så sjukt stolt över att vara snickare. Jag kände att jag kunde inspirera kvinnorna där och vi kvinnor är sjukt bra på att organisera oss.
Även under förmiddagsrasten i byssjan pratar hon om facket med sina kollegor på NCC. Där är de flesta med i Byggnads, men om någon inte är med är det ofta med argumentet att det är för dyrt.
– De förstår inte värdet. Det är bara när vi är många vi kan vara med och påverka och faktiskt få till en förändring.
Sitter med i Nätas styrgrupp
Katrine har engagerat sig i Näta och sitter med i den lokala styrgruppen i Göteborg.
– Det är kul att vara med och påverka. Jag vill gärna bli inröstat i vår MB-grupp på NCC. Jag kan tänka mig att ta mer plats i Byggnads framöver, men mitt primära mål är att bli en duktig snickare.
PETER GUSTAFSSON