Snickaren och skyddsombudet Jonas Säf skriver krönikor för Byggnads väst

Fotograf: Peter Gustafsson

Kamratskap och lärande – en viktig del i en förening

KRÖNIKA: Jonas Säf, 33 år, från Falköping har nyligen tagit på sig rollen som skyddsombud.

Här på Byggnads västs hemsida skriver han om sina personliga tankar och upplevelser kring sitt fackliga arbete.

I hans hemtrakter som är Skaraborg har han varit med i en studiecirkel där byggnadsarbetare bildar varandra.

Publicerad:

En facklig kurs – där medlemmar får träffas, dela erfarenheter och åsikter – är en perfekt grund för att bygga kamratskap. Det gör oss starka som förening men även som individer.

Påfarten, som jag tog upp i min förra krönika, är en perfekt grund för att skapa kamratskap.

Fastnar man i kamratskapet, som jag själv gjorde, vill man skaffa fler kompisar. Man vill gå fler kurser, man vill fördjupa sina kunskaper om vår bransch, våra fackliga frågor. Man vill vara med och påverka.

Bildning är viktigt, bildning är makt och styrka till att göra om branschen till det bättre.

Studiecirklar, som anordnas av ABF, är en perfekt plats att utbilda sig på och bygga upp sin styrka med kunskap. De finns där för dig för att du ska kunna fördjupa dina politiska kunskaper. 

Vi är Skaraborgs byggnadsarbetares bildnings akademie

Vi har under hösten och våren haft en studiecirkel i Skara. Den har vi döpt till SBBA (Skaraborgs byggnadsarbetares bildnings akademi).

Ett klistermärke som Oscar Wesström tagit fram.

Där studerar vi bland annat socialdemokratin från August Palms tal 1881: ”Hvad vilja Socialdemokraterna” till dagens Magdalena Andersson.

Vi diskuterar hur vi vill att politiken skall se ut.

Det slog mig ganska fort hur lite påläst jag faktiskt varit när det gäller politik. Jag har lärt mig massor om viktiga årtal, hur mycket vi kämpat för en dräglig arbetsmiljö, semester, arbetstider med mera.

Men det bästa är att jag lärt mig från andra människor, kamrater. De har blivit mina vänner för livet faktiskt. Vi står för samma saker, vi har ett driv och vi vill föra den viktiga demokratin framåt.

Vi startade upp i augusti

Första tillfället var torsdagen den 31 augusti, klockan 17.00. När solen sakta sänkte sig bakom tallarna startade Robin Kjellgren första träffen. Han är kursens ledare och bland de mer pålästa av oss.

Han öppnade första sidan i ”Vår historia” – studiematerialet vi fått ut. Efter det har vi träffats varje torsdag och Robin har gått igenom vilka kapitel vi skall läsa på till varje tillfälle.

Eftersom det är en studiecirkel lär vi varandra, det är själva grejen med en studiecirkel. Vissa kan mer och andra kan mindre, det är det som är så bra, och i slutändan är tanken att vi skall vara så pålästa att vi själva kan argumentera i ämnet på fritiden eller på arbetsplatsen.

En studiecirkel består givetvis av människor som på något sätt vill fördjupa sina kunskaper men i denna studiecirkel finns personer, kamrater som också vill förändra det politiska läget. Personer som vill ta tillbaka den gamla socialdemokratiska politiken, så som den var från socialismens början, där arbetaren, du, hade talan och inflytande.

Jag vill lyfta fram mina kompisar

De viktiga nyckelpersonerna måste lyftas fram. Jag pratar om Sebastian Ritzen, Mikael Nordström, Olle Gustafsson, Gustav Eriksson, Håkan Moberg, Robert Pettersson, Oscar Wesström och Anders Fransson.

Där har ni nyckelpersonerna som jag lärt mig massor av. Dessa grabbar jag rabblat upp är viktiga personer, förtroendevalda som lever upp till det med råge. Dessa skall man vara rädda om, de gör och kommer att göra skillnad för dig och mig på våra arbetsplatser, i arbetsmarknadspolitiken och även på fritiden.

De har låst upp massor av frågor i mitt liv och största låset av alla, låset om vilket parti som är bäst för mig.

Ja, jag står bergfast vid att Socialismen och Socialdemokraterna är bäst för oss arbetare.     

Vi pratar mycket om Byggnads

Så, ett tips till er som också vill lära er mer: Gå en studiecirkel eller starta en egen. Man har så otroligt kul ihop och man lär sig massor av varandra. Jag har lärt mig massor och trots mitt föga kunnande i ämnet i början hoppas jag att jag kanske lärt någon annan i cirkeln något också.

Det har varit mycket snack om facket (Byggnads) också. Eller ja på ett sätt hänger det ju ihop. Det är en del av lärandet i materialet vi fått ut, hur nära samarbete fack och politik hade när allt startade en gång i tiden. Mer om detta kan ni få grunderna till i kursen Påfarten. 

Jag vill passa på att lyfta oss byggnadsarbetare för det driv vi har och det driv vi kommer att ha i framtiden. Kampen för tjockare kollektivavtal och arbetsmiljö och värvandet av nya medlemmar fortsätter.

Redan nu den 12–14 juni åker jag på min nästa fackliga kurs, Vägen framåt på Rönneberga kursgård i Stockholm. Det skall bli spännande att få fördjupa sig än mer i den fackliga historian.

Och, Robin Kjellgren, som jag nämnde tidigare är en av personerna som kommer att hålla i kursen dessa tre dagar.

Hoppas vi ses där kamrat. 

JONAS SÄF

Uppdaterad: