Jeremy Thulin fick hjälp av Byggnads när arbetsgivaren fuskade.

Jeremy fick 163 687 kronor tack vare Byggnads

Betongaren Jeremy Thulin fick sitt första jobb på en firma som fuskade med arbetstidsförkortning, reseersättning, sjuklön, röda dagar, utebliven semesterersättning och utebliven övertid och ob.

Med hjälp av Byggnads Väst fick han i dag 163 687 kronor i ersättning.

– Det känns skönt. Det var pengar jag trodde att jag aldrig skulle få, säger han.

Publicerad:

I dag, tisdagen den 25 juni, fick Jeremy Thulin ersättning och skadestånd från företaget inbetald på sitt konto. Det var slutet på en kamp mot arbetsgivaren som pågått och eskalerat i ett par år.

– Det känns skönt. Nu kan jag släppa det här. Jag kan lägga undan lite pengar som jag aldrig trodde jag skulle få. Jag är evigt tacksam för Byggnads hjälp, säger Jeremy.

Han jobbar inte längre kvar på företaget. Just nu är han pappaledig och ska söka nytt jobb under tiden.

Lyckan vände snabbt

Om vi backar bandet började det med att Jeremy gick en vuxenutbildning till Betongarbetare. Sedan fick han jobb som lärling mitt under pandemin.

– Då var jag ju överlycklig över att jag fått ett jobb överhuvudtaget.

Men sedan dröjde det inte länge innan det började dyka upp konstigheter. Företaget bråkade om sjukdagar och ersättning. Ledningen bråkade med honom om det mesta. De tyckte han skulle hålla käft och vara nöjd.

Först arbetade Jeremy på som vanligt och knöt näven i fickan.

– Men till slut blev jag förbannad och då ringde jag Byggnads och frågade. För jag ville vara 100 procent säker på att jag hade rätt.

Chefen gillade inte att han kontaktat Byggnads

När arbetsgivaren fick veta att han kontaktat facket blev chefen ännu otrevligare.  Företages ledning var på honom om det mesta. Det blev en ohållbar situation.

– Jag mådde psykiskt dåligt och kände mig utsatt, säger Jeremy.

Han fick dessutom otacksamma arbetsuppgifter. Fick göra samma sak för länge och det slet hårt på kroppen när han inte fick den omväxling och avlastning som krävs.

Kulmen kom när företaget ville säga upp honom med två dagars varsel.

Då är vi framme i slutet av oktober 2023.

– Jag fick höra att jag bara skulle jobba torsdag och fredag och sedan gå hem utan betalning. Men jag sa ifrån och sa att så kan de inte göra.

Jeremy kontaktade facket igen vilket gjorde chefen ännu mer irriterad.

Byggnads kallade in företaget

Till slut fick Jeremy hjälp av Byggnads Västs ombudsman Peter Norlander som öppnade ett ärende och kallade in företaget till förhandling. Även David Sköld som är ombudsman och Byggnads västs avtalsansvarige Parham Pour Bayramian hjälpte till med ärendet.

Arbetsgivaren hade inte att gett Jeremy ATF (arbetstidsförkortning), inte betalat ut reseersättning, sjuklön, ersättning för röda dagar, det var utebliven semesterersättning och utebliven övertid och ob.

Han hade inte heller fått rätt löneökning enligt lärlingsstegen.

Totalt var det 163 687 kronor som företaget var skyldiga att betala till Jeremy. I den summan igår även ett skadestånd på 15 000 kronor till medlemmen. Dessutom fick Byggnads 10 000 i skadestånd.

Men det krävdes tre förhandlingar innan företaget agerade.

– Det har ju varit underbart att ha fått den hjälpen av facket och att jag har sluppit driva detta på egen hand. Jag gav bara Byggnads informationen och sedan har ni skött allt åt mig.

PETER GUSTAFSSON

Uppdaterad: