Anton Lööf, Fredrik Olander, Andreas Pettersson och Robert Pettersson.

Fotograf: Peter Gustafsson

Stoppade underentreprenör som inte gjort riskbedömning

På Byggdialogs arbetsplats i Överlida stoppade platsledningen en underentreprenör som inte gjort en riskbedömning.

– De blev förvånade, men sedan tackade de oss, säger Andreas Pettersson som är lagbas.

Publicerad:

Det var i april när en firma skulle komma och utföra arbete i den skola (Högvadskolan) de bygger, som Fredrik Olander i Byggdialogs platsledning sa stopp.

Underentreprenörens personal kunde inte presentera en riskbedömning.

– De blev lite förvånade. De hade aldrig fått frågan tidigare. Men de fick sätta sig och gå igenom alla punkter och skriva under. Men sedan tackade de och tyckte att det var bra. Förhoppningsvis leder det till att de alltid gör en riskbedömning framöver, säger Fredrik Olander.

Ett perfekt föredöme

Hela byggbranschen behöver fler sådana initiativ. Vi har alla sett ökningen av underentreprenörsled och underentreprenörer (UE).

Oftast dyker det upp en underentreprenör på en arbetsplats och gör sitt jobb utan att någon ens stämmer av vad de ska göra under dagen. Men på den punkten har Byggdialog bestämt sig. Ingen UE börjar jobba innan alla papper är klara.

– Vi har begränsning på ett led nedåt från våra UE, säger platschefen Anton Lööf.

Alla underentreprenörer ska vara kontrakterade för det jobb de gör. Till exempel: Elektriker kan ta in en UE, men denna UE kan inte ta in ytterligare en under sig.

– Vi har stoppat personer vi inte känt igen som kommit till ett bygge. Då frågar vi vem de är och vem de jobbar åt, säger Anton Lööf.

Alla nya måste skriva in sig

Alla nya på arbetsplatsen ska börja med att skriva in sig på kontoret.

– Vi snackar lite och tittar på APD (arbetsplatsdispositionsplanen) med saker som återsamlingsplats och eventuella risker som är pågående, säger Anton.

Arbetsmiljöarbetet och säkerheten är alltid i fokus.

– Det är den största utmaningen. Arbetsmiljö är det första vi går igenom på varje möte och sammanträde. Det är alltid nummer ett på agendan och på så vis kan vi tillsammans planera och skapa en bra arbetsplats, säger Anton Lööf.

Platsledningen och skyddsombud går varje vecka igenom arbetsplatsen, vilka som är på plats och vilka ytor alla ska jobba i.

– Platsledningen ger oss rätt förutsättningar för att skapa en bra och säker arbetsmiljö, säger Robert Pettersson som är skyddsombud.

Snart klara

Han jobbar på skolbygget tillsammans med kollegan Andreas Pettersson. Tidigare var de fem från firman, men nu är det i slutskedet och skolan ska stå klar till midsommar.

Robert känner att han och skyddsronderna prioriteras.

– Vi pratar alltid med alla på arbetsplatsen under en skyddsrond. Om vi känner varandra blir det lättare att få till en säker miljö, säger Robert.

PETER GUSTAFSSON

Uppdaterad: