Lärare och elever från Bräckegymnasiet visar plåtslageri för besökande högstadieelever.

Fotograf: Johan Hallin

Byggbranschen behöver fler unga

Färre unga söker bygg. Därför höll Bräckegymnasiet i går sin årliga prova på-mässa där skolan bjöd in högstadieelever från hela Göteborg för att se och få prova på bygg.

– Vi gör det för att synliggöra byggbranschen. Jobbutsikterna är ju fantastiska, sa Mikael Karlsson, rektor på Bräckegymnasiet.

Publicerad:

Det var en solig dag och det doftade av nygrillade hamburgare över hela Bräckegymnasiets område på Hisingen. Där finns alla möjligheter för eleverna som går där att till exempel bygga ett hus.

Under dagen var Bräckes elever värdar på olika stationer för alla de besökande högstadieeleverna som fick prova på de olika momenten.

Det var stationer för mark- och anlägggning, trä, betong, golvläggning, plåt, mureri och måleri.

Tävling. Vilket lag slår i spiken snabbast?

Cirka 400 elever var på plats under dagen och fick en känsla av hur det kan vara att gå på bygg- och anläggningsprogrammet.

– Har man en utbildning i bygg har man en väldigt bra framtid, säger rektor Mikael Karlsson som blev  intervjuad av P4 under dagen (se länk nedan).

Mikael började själv som snickare, läste sen till ingenjör och är nu lärare. Så det finns många karriärvägar senare i livet för den som börjar inom byggbranschen.

Under dagen var det  även filmvisning, tävlingar och besök av företag och fackförbund.

Byggnads var där och mötte eleverna

Även Byggnads var på plats i forma av ombudsmannen Johan Hallin. Han jobbar med BYN (Byggindustrins yrkesnämnd) som hade en monter som Byggföretagen ställt upp.

I Byn samarbetar Byggnads med Byggföretagen. Det är viktigt att många samverkar för att sprida budskapet om bygg och locka fler unga till byggbranschen.

Även eleverna som går på Bräcke tycker det är roligt att vara ute och berätta om vad de gör. 

Byggmässan arrangerades av BYN, Byggföretagen, Byggnads, Maskinentreprenörerna, Seko, Bräckegymnasiet samt företag från branschen.

PETER GUSTAFSSON

Mikael Karlsson blir intervjuad av P4 Göteborg.

Fotograf: Johan Hallin

Här intervjuas Mikael Karlsson, rektor på Bräckegymnasiet av P4 Göteborg.

Byggföretagen och Seko på plats.

Fotograf: Johan Hallin

Uppdaterad: