Fick 196 000 kronor efter felaktigt avsked
I våras blev golvläggaren Bilal Safi felaktigt uppsagt, han fick gå hem på dagen, fick inte all sin lön och företaget ville utan grund ha betalt för utrustning.
Bilal kontaktade Byggnads och fick hjälp.
Nu har han fått 196 000 i skadestånd och semesterersättning från företaget.
Bilal Safi är golvläggare. Han bor i Göteborg, men vid tillfället arbetade han på ett företag i Stockholmstrakten.
Tack vare Byggnads Väst har han fått sin ersättning. Nu har han också ett nytt jobb.
– Jag är så tacksam och jätteglad. Utan Byggnads hade jag nog aldrig fått pengarna. Nu vet jag vilken kraft det finns i en fackförening. Nu rekommenderar jag alla mina kompisar att gå med, säger Bilal.
Företaget han jobbade på är en liten firma. När Bilal kontaktade Byggnads och berättade hur han blivit behandlad begärde Byggnads Västs ombudsman Jack Rolka en förhandling med företaget.
Skickades hem på dagen
Det gäller olovlig kvittning, brott mot Lagen om anställningsskydd (LAS) och Medbestämmandelagen (MBL). Dessutom hade de inte betalt ut semesterersättning.
– De hade skickat hem honom på dagen. Företaget hade dessutom dragit av 27 000 kronor på slutlönen. De hävdade att han kört sönder en skärm på firmabilen och inte lämnat tillbaka utrustning. Det var helt godtyckligt, berättar Jack Rolka.
Detta kallas olovlig kvittning. Även om det skulle visa sig att en anställd är skyldig pengar till arbetsgivaren så finns det regler för hur det skall återbetalas.
– Det är något parterna måste komma överens om. Lönen är arbetarens. Alla som är anställda har i kollektivavtalet gått med på att arbetsgivaren håller inne lönen tills en månad gått. Det finns arbetsgivare som tror att det är deras pengar, men de har redan köpt arbetet för dem, så de tillhör den anställde.
Fick sparken via sms
Det var i våra företaget gav Bilal sparken utan giltiga skäl vilket är ett brott mot LAS. Bilal fick inte ens ett arbetsgivarintyg.
– Han fick ett sms, ”lämna in bilnycklarna, du jobbar inte längre här”, säger Jack Rolka.
Som väl var hade Bilal dokumenterat allt, sparat lönebesked och alla papper.
Under förhandlingen visade det sig att företaget inte hade någon fog eller bevis för skulden på 27 000 kronor.
Byggnads ombudsman begärde att företaget skulle betala Bilal fyra månadslöner i skadestånd. Med allt inräknat fick Bilal 196 000 kronor som företaget nu har betalat ut.
Han fick även ett korrekt ifyllt arbetsgivarintyg.
– Jag visste inte så mycket om facket, jag trodde att jag kanske inte skulle kunna få den här hjälpen, men nu vet jag hur viktigt det är att vara medlem i Byggnads, säger Bilal.
Snart svensk medborgare
Han är från Afghanistan och har inte permanent uppehållstillstånd ännu. Han måste hela tiden visa att han jobbar och har pengar för att få stanna. Så företagets agerande riskerade i princip att göra så att han blev utvisad.
Nu har han fått jobb på ett annat företag och kan andas ut. Snart blir han svensk medborgare.
– När jag varit i Sverige i åtta år kan jag få ett permanent uppehållstillstånd, säger han.
PETER GUSTAFSSON