Räkneövning.

Fotograf: Peter Gustafsson

Redo att börja jobba på ackord

I juni gick en grupp Byggnads VVS ackordstagarutbildning.

– Jag vill lära mig förstå ackordsjobb. Jag tycker om att jobba på ackord och vill gärna fortsätta med det när vi får chansen igen, sa Anton Karlsson.

Publicerad:

Den här gången höll vi vår återkommande ackordstagarutbildning i Mölndal.

Det var två fullmatade dagar där målet är att deltagarna ska bli bättre på att räkna på ackord och få ut så mycket som möjligt av arbetstiden.

Som vanligt var det full räkneaktivitet när vi tittade in i. Indelade i grupper räknade deltagarna på olika exempel.

– Det är väldigt lärorikt, ganska svårt för mig som inte är från Sverige, men inte avskräckande, har jag väl gått igenom en grej och lärt mig den så kan jag det, sa rörmokaren ”Aris” Ntoulakis.

”Aris” Ntoulakis.

Fotograf: Peter Gustafsson

Vill jobba mer på ackord

Han vill gärna börja jobba mer på prestationslön framöver. Det vill Anton Karlsson också. Han är VVS-lärling på Bravida och har provat på ackord under sin praktik.

– Kursen är givande. Jag har fått en större förståelse. Jag hade turen att få arbeta på ackord under min praktik och det gick bra så jag vill gärna fortsätta.

Han tycker att han har stor nytta av sina förkunskaper.

– Det är lättare att förstå uppgifterna när jag jobbat med det. I dag har vi lärt oss räkna ut normtid och vad som är viktigast innan man börjar med ett ackord, ackordssedel och ackordsöverenskommelse, sa Anton som blir fullbetald i slutet av året.

Anton Karlsson.

Fotograf: Peter Gustafsson

Bra för anställda och arbetsgivare

När deltagarna går hem efter kursen ska de kunna räkna mer exakt på alla sina jobb. Det är bra för de som anställda och självklart även för arbetsgivarens planering.

De flesta som går VVS ackordstagarutbildningen brukar säga att de önskar att de gått den tidigare. Med ökade kunskaper är det lättare att veta vilka jobb som passar bäst för någon form av prestationslön.

Vi startar regelbundet nya kurstillfällen när vi fått in en lagom stor grupp som anmält intresse. Ni kan till exempel gå ihop på ert företag och blir ni tillräckligt många kan vi hålla en kurs för er.

Så om du är VVS:are och intresserade av utbildningen hör av er. till patrik.johansson@byggnads.se eller niclas@dahlqvist@byggnads.se

PETER GUSTAFSSON

Här finns ett häfte om normtid som ni kan läsa på om ni är intresserade av ackord. Det ger en bra grundkunskap inför utbildningen. 

Mer om utbildningen.

Uppdaterad: