Krzysztof Lisiecki har gått i pension vid 62 års ålder. Kroppen fick nog. Här vid det nya, unika vattentornet i Varberg.

Fotograf: Peter Gustafsson

Krzysztof: "Om det händer något kan jag alltid kontakta facket"

Betongarbetaren Krzysztof Lisiecki kom till Sverige för att jobba 2006. Nu är kroppen sliten och han har gått i pension vid 62 års ålder.

– Kroppen orkar inte längre. Jag har opererat höften och har bekymmer med ett knä och kände att nu får det räcka, säger han.

Publicerad:

Krzysztof är från Polen. Innan han kom till Sverige hade han jobbat utomlands sedan 1998, i bland annat Moskva och Tyskland.

– Det var bättre betalt än hemma i Polen. När jag kom till Sverige kändes det bra. Det finns en bra arbetsro här, säger han.

Första jobbet i Sverige var i Göteborg på ett reningsverk. Då var han anställd på NCC Construction som har sin bas i Polen.

Krzysztof är 62 år och genom åren har han åkt runt mycket i landet och jobbat på olika platser. Nu har han gått i pension och flyttat till västra Polen där han byggt ett hus och har fru och barn.

Hur känns det att bli pensionär?

– Det är både skönt och lite synd. Jag trivs med att jobba här. Det är bra atmosfär och ett bra gäng och då får man lust att gå till jobbet.

Speciellt bygge

Han är betongarbetare och det sista jobbet han gjorde var på det nya vattentornet i Varberg som är omtalat för sin unika arkitektur.

Det var där vi träffades på en lunchrast en månad innan pensioneringen.

I sin matlåda hade han schnitzel och potatismos. Vi pratade om facket och det stöd han fått genom åren. En kollega från Polen blev nyfiken och frågade om vilka försäkringar som ingår och hur man blir medlem.

Under arbetet på vattentornet var Krzysztof anställd av Norrköping betong och armering (NB & A). Han bodde i Vädestad och låg på traktamente.

– Vi jobbade tio timmar per dag från söndag till torsdag och sedan åkte vi hem över helgen.

Har trivts bra i Sverige

Han har trivts bra med att jobba i Sverige och är glad att han gick med i Byggnads 2008.

– Det är en trygghet. Om det händer något eller om jag behöver fråga om råd kan jag alltid kontakta facket, säger han.

Vad har du haft för hjälp av Byggnads under dessa år?

– En gång var det en arbetsgivare som drog in all min semesterersättning för den period jag arbetat hos dem. Det var ett konstigt anställningsavtal vi hade. Ägaren sa att jag var skyldig pengar som han inte dragit av för andra saker och då drog han av det på semesterersättningen så den blev noll kronor.

Det blev en lokal och central förhandling där Byggnads hjälpte Krzysztof att få sina pengar.

– Det var skönt. Sedan har jag ringt Byggnads några gånger och fått stöd och råd när jag sökt jobb på ett nytt företag och då har jag fått tips.

Uppdaterad: