Claes Lydén med skruvdragaren.

Fotograf: Peter Gustafsson

Claes och Lennart får en premie på tolv kronor i timmen

Claes Lydén och Lennart Palmqvist har jobbat tillsammans i 24 år.

Nu är de på GBJ bygg och där har de ett premiesystem som följer fyra kriterier. Om de är uppfyllda betalar företaget ut 12 kronor i timmen utöver den fasta delen på 219 kronor.

Publicerad:

Just nu är Claes och Lennart i Olstorp i Gråbo och bygger en förskola.

– Det går ganska bra. Vi har byggt en likadan förskola tidigare. Det här är en kopia som är lite mindre, säger Claes.

Claes Lydén.

Hela stommen är i massivt trä och det är timmerväggar.

– Det är trevligt att jobba med trä. Det blir mycket behagligare klimat inomhus, men det går åt ofantligt mycket skruv. Vi har 8 gånger 240 millimeter och 8 gånger 300 och en massa 10 gånger 340 genom bjälklaget. Det är också mycket gips som ska skruvas upp, enkelt, dubbelt och ibland trippelt. Det är tyngre gipsskivor än vanligt, 15 millimeter tjocka i taket, säger Claes.

Började jobba tillsammans 1999

Första gången de två snickarna blev kollegor var 1999. Sedan har de följts åt i yrkeslivet. Tidigare har de varit på bland annat Peab tillsammans.

– Vi trivs bra ihop och det är lätt att jobba när vi vet hur vi fungerar, säger Lennart.

Lennart Palmqvist.

Den här dagen i januari är det avstämning på de projekt GBJ har i gång i Västsverige. Ombudsmannen Joakim Kahlman är på plats i Olstorp och de andra projekten är med på video via Teams.

– Självklart är det bättre att vara på plats för varje avstämning, men på det här sättet träffar jag medlemmar och arbetsledning på en plats samtidigt som jag får se och prata med de andra. Det blir effektivt, mindre restid. Jag åker till olika arbetsplatser varje gång, säger Joakim.

Platsledningen sitter med

Med på mötet är även Lennart Palmqvist, som är lagbas, Tommy Olsson (platschef) och projektchefen Håkan Sibbesson.

– Vi stämmer av hur det ser ut på projekten. Det flyter på bra överallt och företaget betalar ut hela premien till de anställda den här perioden, säger Håkan Sibbesson.

Joakim Kahlman började stämma av med företaget precis när pandemin kom. Innan dess hade GBJ mätt jobben på egen hand. Då fanns det tre parametrar:

  • Skyddsarbete. Ger fem kronor mer i timmen. Det är den största posten. Inget får hända.
  • Material och maskinhantering. Ger tre kronor när det är effektivt.
  •  Kvalitet. Ger två kronor, om det till exempel inte finns några anmärkningar vid besiktning.

Då var det tio kronor mer i timmen som mest.

Sedan fick Joakim in tiden som en faktor som ger två kronor mer i timmen om allt går som det ska.

Totalt blir det nu alltså en premie på 12 kronor i timmen utöver den fasta delen som är den avtalsreglerade grundlönen på 219,24 kronor. Alltså drygt 231 kronor i timmen för varje anställd.

Tommy Olsson (platschef), projektchefen Håkan Sibbesson och Joakim Kahlman.

Joakim och Håkan för in alla siffor i samma avstämningsverktyg i sina datorer. När de får samma siffror och är överens signerar de dokumentet.

Vad är det för skillnad nu när Byggnads är med och stämmer av projekten?

– Det har blivit så att alla tittar mer noggrant på kalkylen och tiderna. Arbetslaget får bättre koll på om de hinner med vissa moment eller inte. Vi har fått ett bättre underlag och en bättre arbetsplanering. Det har slagit väl ut, säger Joakim Kahlman.

Fler pratar om timmarna och är mer medvetna.

– Vi har alltid genomgångar då vi pratar om timmar och tidplanen och vart tiden tar vägen. Nu behöver vi aldrig gissa, säger Lennart Palmqvist.

Även ledningen ser fördelarna

Håkan Sibbesson, som även är delägare, ser också fördelarna.

– Helst vill vi ju jobba in tid, men ibland är det svårt, på många projekt räcker inte timmarna till och det kan ju bero på att vi har fel timmar i kalkylen. Vi gör en tidsplan, men så skenar tiden i väg. Nu är det mer uppe på tapeten och vi diskuterar mer och det känns bra, säger han.

Efter mötet tar Lennart och Claes rast i byssjan. De trivs bra på företaget och är nöjda upplägget kring lönen.

Som ombudsman och mätare är Joakim också nöjd.

– Det är inget kontroversiellt med detta upplägg. Det viktigaste är trots allt att de har jobb, får en bra lön och kommer hem hela efter jobbet varje dag. Sen är de tolv kronorna en liten morot som märks i plånboken, säger han.

Han tycker också att delen med kvalitet är viktig.

– Jag tycker att våra yrkesarbetare ska ha sin yrkesstolthet. De gör ett bra jobb.

Uppdaterad: