ÅRETS BYGGKVINNA? Beatrice Andersson är en av tre finalister i Byggföretagens tävling "Årets Byggkvinna 2023". Den 10 maj vet vi hur det gick.

Fotograf: Peter Gustafsson

Beatrice kan bli Årets byggkvinna

Grävmaskinföraren Beatrice Anderson från Lidköping är en av tre nominerade som har chansen att utses till Årets byggkvinna 2023.

– Jag känner mig stolt. Hur det än går kan jag säg att jag var topp tre, säger hon.

Publicerad:

Från början var Beatrice ”Bea” Andersson en av 108 nominerade. Sedan har allmänheten kunnat rösta på nätet och en jury har tagit fram de tre finalisterna.

– Det var vår HR-chef på JB Villan som nominerade mig. Sedan fick jag svara på en del frågor och efter det ringde de och sa att jag var en av tre som kan vinna.

Den 10 maj åker Beatrice till Stockholm och Vasateatern där Byggföretagen har stämma. Under kvällen utses vinnaren i Årets byggkvinna 2023.

– Det blir kul och spännande att gå upp på en scen inför 800 personer. Jag är väl inte en person som är van vid det. Det får bli en fickplunta ha ha, säger Beatrice.

"Uppenbarligen behövs en tävling"

Hon tycker det känns stort att vara nominerad.

– Det är viktigt att vi uppmärksammas i en mansdominerad bransch. Uppenbarligen behövs det fortfarande en tävling för kvinnor för att vi ska synas.

Arrangörerna vill visa upp inspirerande förebilder, bland annat för att locka fler kvinnor till bygg och inte minst för att få bort fördomar.

– På ett jobb jag gjorde fick jag frågan om jag var städare. Andra jag har pratat med har frågat vem det är som kommer och gräver och då har jag sagt att det är jag, men sen frågar de igen. Jag har hört en massa såna kommentarer och det tar aldrig slut.

Engagerar sig för tjejer

Beatrice har varit på De la Gardiegymnasiet på ”Tjejer i verstan” och berättat om sitt yrke under en dag då skolan bjöd alla som identifierar sig som tjej och är intresserade av de yrkesberedande programmen.

– Nu har jag också blivit inbjuden till en klass där de pratar skit om tjejer i byggbranschen. Jag ska berätta om mitt jobb och jag får väl också fråga vad deras problem är.

Vi träffas på arbetsplatsen i Lidköping där ”Bea”, kollegan Kim som är anläggare och Beatrices fågelhund käkar lunch i byssjan.

Deras arbete består i att lägga grunden för de bostadshus som JB Villan bygger i det nya bostadsområdet.

Har kört i fyra år

Beatrice har kört lastmaskin och grävmaskin i fyra år sedan gymnasiet där hon snabbt märkte att hon hade talang för att köra maskiner.

– Jag blev bra direkt. Men man lär sig hela tiden något nytt. Det svåraste med att köra grävmaskin är att styra upp en hel dag. Att lära sig sköta spakarna är en sak, men att lära sig att lägga högarna på rätt ställe så att de inte är i vägen senare är det svåraste.

Hon gillar omväxlingen och att de sköter sig själva.

– Det bästa med jobbet är att få vara ute. Jag sitter ju inte i hytten hela tider utan är även ute och lägger rör, säger hon.

De har inte märk av någon lågkonjunktur på företaget.

– Det rullar på som vanligt och de säljer fortfarande många hus, säger Beatrice.

Hon har blivit lite av en lokalkändis efter nomineringen. Nya Lidköpings-Tidningen (NLT) har gjort en intervju och det har varit tre tidningar till och även radio.

– Det har gett mycket uppmärksamhet. Sedan får vi väl se vad som händer om jag vinner. Då måste jag också ställa upp på intervju.

PETER GUSTAFSSON

Beatrice, hennes fågelhund och kollegan Kim.

Finalister och jury

Finalisterna i Årets byggkvinna 2023:

Beatrice Andersson, grävmaskinist, JB Villan

Mariam Mohammedamin, arbetsledare, Tommy Byggare

Rebecka Romin, entreprenadingenjör, Peab

Vinnarna utses av juryn och presenteras på Byggföretagens Byggstämma i Stockholm den 10 maj.

Juryn:
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet, Byggföretagen 
Folkets röst 

Om Årets byggkvinna

Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen. 

Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser. 

Utmärkelsen Årets byggkvinna lanserades 2021. Priset grundades av Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som tillsammans vill verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Uppdaterad: