STYRGRUPP. Sara Aaröe, Hannah Leuchovius och Alexandra ”Alex” Östman ser fram emot höstens träffar med Näta.

Fotograf: Peter Gustafsson

Kvinna i Byggnads – kom på pizzahäng!

Nu startar Näta i väst upp sina träffar igen efter pandemin.

Den 30 augusti är det nypremiär med pizzahäng i Göteborg.

Publicerad:

Nätas styrgrupp i väst möttes i början av augusti för att planera höstens första träff.

Den kommer att innehålla en presentation av Näta och den demokratiska strukturen i Byggnads. Men i första hand är denna och alla Nätas träffar till för att kvinnor inom byggbranschen ska kunna mötas och snacka.

– Det känns gott att vara tillbaka igen efter pandemin. Det är fint att träffa andra kvinnor i branschen som vet vad vi kan ha för problem, säger Alexandra ”Alex” Östman som är anläggningsdykare på Göteborgs dykeriteknik.

– Vi är faktiskt tre tjejer på företaget nu, så det är kul.

"Fler borde gå med"

Sara Aaröe är VVS-are och tycker att fler borde gå med i Näta.

– Jag tycker att fler kvinnor ska gå med så att vi blir fler och kan ta mer plats och förändra byggbranschen och Byggnads inifrån säger Sara.

Just därför har snickaren Hannah Leuchovius valt att vara med.

– Jag gillar att vara med och skapa förändring och jag tycker om att se marginaliserade grupper ta plats. Vi får hjälpa varandra och skapa trygghet och då är det här ett bra forum. Jag vill ha fler kvinnor som kollegor, det vore fett nice, säger Hannah.

Kom den 30 augusti

Styrgruppen är än så länge bara informell, men tanken är att den ska väljas och få större mandat att driva Näta framåt.

Några av målen är att Näta ska bli en större del av Byggnads, ta plats, komma närmare organisationen och på sätt öka möjligheterna att påverka inifrån, både i Byggnads och som sagt i hela byggbranschen.

Så om du är kvinna och läser detta. Börja med att komma på pizzahäng den 30 augusti.

Anmäl dig genom att mejla: peter.gustafsson@byggnads.se

Träffar i höst

Datum för Nätas träffar under hösten

Tisdag den 30 augusti 17.00–19.00. Pizzahäng.

Lördag den 15 oktober 12.00–16.00

Onsdag den 7 december (återkommer med tid).

Ett nätverk för kvinnor

Näta är ett nätverk för kvinnor som är medlemmar i Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig i fackliga frågor.

Syfte och mål

Styrka: Som kvinnor och medlemmar i Byggnads finner vi styrka, kraft och gemenskap för vidare engagemang genom vårt nätverk för kvinnor.

Stolthet: Genom historien har kvinnor byggt landet. Som stolta och kunniga yrkesarbetare bygger vi vidare. 

Trygghet: Det fackliga medlemskapet ger oss verktygen att kräva våra rättigheter. Näta ger oss tryggheten att ta plats i Byggnads och på arbetsplatsen.

Stor Näta-träff

Varje år anordnas en stor Nätaträff. Den brukar hållas i maj på Rönneberga kursgård utanför Stockholm. Då vi diskuterar vi hur det är att vara kvinna i byggbranschen, fackliga och politiska frågor, lyssnar på intressanta föreläsningar och har olika grupparbeten. 

Är du kvinna och medlem i Byggnads kommer du få en inbjudan under våren som du kan göra en intresseanmälan och möjlighet att får träffa andra kvinnor ifrån hela Sverige.

Uppdaterad: