Startar en MB-grupp för att påverka arbetssituationen
Tätskiktsmontörerna på Icopal i Halmstad har precis startat en MB-grupp för att få mer att säga till om när det gäller deras arbetssituation.
– Vi har inte pratat så mycket om att samla oss fackligt tidigare och vi hoppas att detta kan sprida sig, säger Maria Bengtsén.
Luften vibrerar på det svarta taket denna klibbiga augustidag. Den här fredagen lägger Maria Bengtsén och kollegorna det sista lagret takpapp på en industribyggnad.
– Somrarna är nästan värre än vintrarna när det är så här varma dagar, våren är bäst, säger hon.
Maria Bengtsén var tidigare grafiker i 12 år. Sedan lade Stampen ned tryckeriet i Halmstad och hon tvingades hitta på något annat.
Det blev tätskiktsmontör. Hon fick jobb på Icopal för drygt sex år sedan.
– Jag kände chefen och började som vuxenlärling. Jag tyckte att det var ett spännande jobb, det var skönt att jobba utomhus. Det var nya, omväxlande moment hela tiden; olika verktyg och material och vi fick elda med gasol. Jag tycker fortfarande att det är roligt.
De flesta är medlemmar
Icopal är Nordens största koncern när det gäller tak och tätskikt. Enligt Maria är de flesta kollegorna medlemmar i Byggnads. Däremot har hon inte märkt av någon facklig aktivitet.
– Jag vet att här, i Malmö och Helsingborg har det knappt funnits skyddsombud. Jag vet inte hur det ser ut i Stockholm. Men om vi utbildar oss här i Halmstad och får i gång MB-gruppen kanske det kan sprida sig vidare.
Maria Bengtsén tog på sig rollen som MB-ledamot efter att de andra på jobbet föreslagit henne.
– Jag tänkte att jag kan göra det. Killarna här kan vara rätt så...de orkar inte organisera sig. De tycker det fungerar. Men det har varit en del strul.
Byggnads har varit på plats
Marcus Toftén, regionalt skyddsombud på Byggnads, har varit på plats.
– Vi hade ett möte med hela företaget. Han försöker få alla att engagera sig. Vi måste få till en bättre kommunikation med arbetsledningen.
Hon har en kollega som stöd i MB-gruppen.
– Vi sa att ingen ska göra det ensam, det är en principsak.
De två har även tagit på sig rollen som skyddsombud. Nu ser Maria fram emot att utbilda sig.
– Det känns spännande. Jag gillar utmaningar. Jag har gått Påfarten och ska på yrkeskonferens för papp. Och så ska jag gå MB-utbildningarna på Byggnads. Det gäller att lära sig vilka skyldigheter och rättigheter vi har så att inte cheferna kör över oss helt, säger Maria.
har en bra egenskap
För henne har det alltid varit självklart att vara med i facket för att kunna påverka. Hon var med i facket när hon var undersköterska och sedan i GS-facket (Grafikerna).
Hon har en bra egenskap för att bli en bra MB-ledamot.
– Jag är enveten, envishet är min största tillgång och samtidigt det dummaste med mig. När de sa att det var för tungt för en tjej att jobba med detta blev jag bara ännu mer inställd på att visa dem.
Hon har också råkat ut för en händelse på jobbet där det hade behövts en starkare facklig närvaro.
– För tre år sedan slet jag av korsbandet när jag halkade på en felmonterad ställning. Arbetsgivaren tyckte att det var bäst att jag sa upp mig och försökte få mig att sluta.
Tar tag i ackorden
Maria stod hon på sig. Det blev sjukskrivning och rehab och hon blev helt återställd.
En fråga som MB-gruppen ska ta tag i är ackorden.
– De har ett eget ackordsystem. Vi vill att det ska stämma med facket. Frågan var uppe i maj. Vi måste veta hur det ska fungera så att det blir rätt.