Jack Rolka under Påfarten i Göteborg i maj.

Fotograf: Peter Gustafsson

”Det är häftig att se hur en utbildning på en dag kan göra skillnad”

För drygt tio år sedan var Jack Rolka med och startade upp Påfarten.

Nu är han tillbaka som handledare.

– De fackliga frågor som är viktiga i dag är väldigt lika de som var viktiga 2012 och för fyra år sedan, säger han.

Publicerad:

Jack Rolka var chef för organisationsenheten på Byggnads Väst 2019–2022. Senast han höll i Påfarten var 2018 och han kände sig lite rostig när han var han tillbaka som handledare.

– Jag funderade innan om jag skulle förbereda mig noga och gå igenom utbildningen eller om jag skulle lita på att den sitter och jag valde det senare.

En tanke med det var att han vill att Påfarten ska vara en levande utbildning som bygger mycket på gruppen som deltar.

– Jag märkte att deras frågor var väldigt lika de som kom upp tidigare, säger Jack.

Fler är positiva till facket

En skillnad han märkte var att fler verkar positiva till Byggnads nuförtiden. För drygt tio år sedan var de anti-fackliga personerna många fler.

– Nu går det mer åt det positiva hållet.

Idén till Påfarten började ta form 2010. Byggnads förbundsledning tyckte att den tre dagar långa kursen ”Medlemsutbildning i Byggnads” var för lång.

– Det tog emot för många på medelstora och mindre företag att som nyanställda begära ledigt i tre dagar, säger Jack.

Dessutom fanns det tidigare ett krav på medlemskap. Byggnads ville göra det lättare för ickemedlemmar att få gå en grundutbildning om facket.

Var snickare

Vid den här tiden var Jack snickare och hade förtroendeuppdrag hos Byggnads. När förbundet beslutade ett ge pengar till region väst för att ta fram den nya utbildningen fick Jack frågan. Han anställdes av Byggnads Väst på ett fyra månader långt projekt.

– Jag fick fria tyglar att göra hur jag ville.

Han började med att försöka komprimera tredagarsutbildningen till en dag. När han hittat en bra form började han också rekrytera deltagare

– Jag ringde helt enkelt och bjöd in deltagare. När man ska starta något nytt på det här sättet är det alltid ett par år med nitiskt jobb innan det kommer i gång på riktigt.

FIck en bra start

Trots det var det snabbt fler än vanligt som gick den facklig introduktionen (namnet Påfarten hade inte kläckts ännu). Den gamla tredagarskursen hade året innan haft 11 deltagare. Den nya endagarsformen fick snabbt ihop ett par hundra deltagare.

Förbundet gillade vad de såg, förlängde projektet och sköt till mer pengar.

Samtidigt fick Jack fast jobb på Byggnads Väst som ombudsman. Uppgiften var att ha hand om utbildningarna.

Namnet Påfarten kläcktes 2013. Det var Jörgen Landeborn som kom på idén. Han hade haft samma uppdrag som Jack i region Stockholm/Gotland.

Förbundet såg till att de träffades.

– Vi hade jobbat helt olika men nått samma resultat. Vi kom fram till att vi skulle erbjuda ett smörgåsbord med innehåll. Sedan skulle varje handledare forma sin egen Påfarten. På så sätt blir det levande och kan utvecklas hela tiden.

Spreds i hela landet

Påfarten sjösättas i hela landet och en tanke var att ändra byggnadsarbetarnas syn på Byggnads.

– Om det kom någon till Påfarten med en fördom om att facket var en gubbe med skinnväst och träskor skulle de få en aha-upplevelse. De skulle få känslan att ”det är viktigt att just jag är med i facket”.

Sedan några år har Byggnads Väst 350–500 byggnadsarbetare som går Påfarten varje år. Och förbundsstyrelsen har numera målet att 2 000 personer i hela landet ska gå utbildningen varje år.

Vad ser du framöver för Påfarten?

– Jag tror inte att innehållet behöver uppdateras särskilt mycket. Om historiepasset känns för långt kan det kanske kortas ner.

Allt har ett syfte

Handledarna får plocka ur en grunduppsättning med ämnen. Men de kan inte lägga in något som inte har ett syfte. Deltagarnas presentation av sig själva, historien, stressbollarna, hur den svenska modellen vuxit fram och fungerar. Allt har ett syfte. Alla ska förstå.

– Om vi har en fackförening och kollektivavtal som inte varje individ ställer sig bakom, då krackelerar det. Alltså om våra idéer, när vi gör om dem till verklighet, inte funkar för den enskilde kommer vi snabbt se att sammanhållningen fallerar, säger Jack.

Han är glad att se att Påfarten är minst lika relevant i dag som den var när den började.

– Det är häftig att se hur en utbildning på en dag kan göra skillnad. Om man som handledare är ödmjuk och får till bra diskussioner kan det hända mycket på kort tid.

Uppdaterad: