Medlemmar hamnar i kläm på grund av okunskap

Med jämna medllanrum möter vi medlemmar som hamnar illa till ekonomiskt på grund av Försäkringskassans regler om sjukskrivning.

Många blir negativt överraskade efter 180 dagar

Publicerad:

Om du skadar dig eller hamnar i en längre tids sjukskrivning på grund av sjukdom gäller det att så snart som möjligt ta kontakt med ditt skyddsombud på företaget.

Om det inte finns ett skyddsombud på arbetsplatsen ska du prata med din arbetsgivare eller Byggnads.

Det gäller framförallt förslitningsskador där det finns risk att du inte kommer tillbaka till din anställning igen. I många fall finns det små möjligheter till omplacering i det egna företaget.

Ersättningen kan upphöra efter 180 dagar

Företaget där du är anställd har en skyldighet att inleda en rehab och återgång till arbete efter 30 dagar. Men det sker inte alltid.

Sedan rullar sjukskrivningen på med ersättning från Försäkringskassan. Men efter 180 dagar får våra medlemmar besked om att ersättningen från Försäkringskassan upphör.

De ringer då oss på Byggnads för första gången sedan sjukskrivningen.

Och risken är då stor att den drabbade medlemmen får problem. Hen får ingen ersättning från Försäkringskassan, stämplar inte och arbetsgivaren är ointresserad av att betala lön utan motprestation i form av arbete från medlemmen.

Så om du läser detta och har drabbats av skada ellre sjukdom. Ta kontakt med ditt skyddsombud i första hand. Sedan oss på Byggnads Väst. Vi har försäkringshandläggare som kan hjälpa dig.

Sprid även denna information till kollegor som blir långtidssjuskrivna.

Agera så fort du blir sjukskriven

Om du blir långtidssjukskriven på grund av förslitningsskador, olyckor eller sjukdom. Ta kontakt med skyddsombud, arbetsgivare eller Byggnads så att eventuell rehab och återgång till arbete inleds så snart som möjligt.
Byggnads Väst har hela tiden medlemmar som hör av sig angående att Försäkringskassan inte betalar ut pengar för sjukskrivning.

Det blir ett stort problem för våra medlemmar som hamnar i den situationen.

Så agera direkt om du blir sjuk.

Uppdaterad: