Måndagens manifestation vid Svinesundsbron.

Byggnads med på facklig manifestation vid norska gränsen

Tusentals jobbpendlare mellan Sverige och Norge har varit utan inkomst i drygt en månad.

I Måndags var Byggnads med på en facklig manifestation vid norska gränsen.

Fackförbunden kräver att norska staten kompenserar alla jobbpendlare som blivit utan inkomst.

Publicerad:

Norska och svenska LO var på plats vid gamla Svinesundsbron i Strömstads kommun tillsammans med bland annat tio fackförbund från Sverige.

Byggnads Väst var representerade av Glenn Sandsten från regionstyrelsen och Stefan Skoglund som varit ombudsman på Byggnads och nu är S-politiker i Uddevalla.

Bland annat talade ordförande för norska LO. Den norska regeringen fick kritik från flera håll. Inte minst från svenska pedlare som hamnat i kläm sedan Norge ändrade reglerna.

Gränsen mellan Norge och Sverige har varit stängd sedan 16 mars förra året i syfte att minska smittspridningen. Det har funnits undantag för vissa jobbpendlare. Men i slutet av januari i år stängdes gränsen även för dem. Sedan dess har många av dem stått utan inkomst. De har i princip blivit lockoutade av den norska staten.

Cirka 6 000 svenskar har blivit drabbade. De har blivit stoppade från att gå till jobbet, men har inte kunnat permitteras eftersom det inte finns någon arbetsbrist. De har helt enkelt hamnat utanför systemet och tvingats leva på sina besparingar.

Den 1 mars kom en öppning för dagpendlare, men veckopendlarna kan fortfarande inte komma till sina arbetsplasten.  

 

Uppdaterad: