Byggnads anseende har ökat starkt

Byggnads anseende hos allmänheten ökade kraftigt till 2021, mest av alla organisationer i landet.

Framför allt är det vårt engagemang i pensionsfrågan som slagit igenom.

Publicerad:

Byggnads förbättrar sitt anseende kraftigt, jämfört med 2020. På Kantar Sifos årliga mätning tar vi steget från plats 24 till 36, tolv punkter. Det är den största ökningen av alla organisationer i landet.

Det kom fram i Kantar Sifos årliga mätning.

– Det här är naturligtvis väldigt glädjande och ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. Vi har vår styrka i våra medlemmar och när vi driver deras frågor ökar vi också i anseende hos allmänheten, sa Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, när de siffrorna släpptes i våras.

Efter att undersökningen presenterades bad vi Sifo titta närmare på förklaringen till Byggnads ökning och det svaren kom denna vecka.

Tillfrågade var den svenska allmänheten 18-79 år. Total gjordes 7 669 intervjuer.

En viktig del i Byggnads framgång är att andelen tillfrågade som känner till vad Byggnads jobbar med har ökat klart det senaste året. Allmänheten har gått från att känna till namnet Byggnads och lite om vad vi arbetar med till att känna till oss ganska bra.

Vi har blivit tydligare

Helt klart framstår Byggnads på många olika sätt som mer tydligt och spetsigt och som en följd av detta har mediebilden av Byggnads blivit bättre.

De har gjort att allmänheten har lättare bedöma Byggnads 2021 än 2020. Det är fler som ger ett svar och färre som väljer alternativet ”vet ej”.

Tydligheten resulterar också i en mer positiv bedömning på de flesta områden.

En analys av Byggnads i media under tiden för undersökningen säger att vi framför allt har synts med skärpa i pensionsfrågan – ett område som under våren blivit viktigare för allmänheten.

Mer än häften av landets yrkesarbetare är oroliga för att deras pension ska bli för dålig och svår att leva på.

Lanserade kampanjen "Knegarpension"

Under våren lanserade Byggnads kampanjen ”Knegarpension”. Där ville vi lyfta fram att människor som jobbar i fysiskt tunga yrken måste kunna få en pension som går att leva på även om de inte orkar jobba längre än tills de är 63–65 år.

Att höja pensionsåldern för den gruppen vore ett dråpslag för många av våra medlemmar.

Byggnads har även synts mycket i media när det gäller farlig arbetsmiljö och fuskade byggföretag. Vi har stämt stora byggföretag på miljonbelopp och det har det rapporterats om i alla nyhetskanaler.

Allmänheten vill liksom Byggnads stoppa fusk, vad det än gäller. Skattepengar ska inte försvinna ut ur landet via företag som inte sköter sig.

Viktiga punkter i bedömningen

1. Övergripande värdering – allmänt rykte.

2. Personligt intryck – känslomässig samhörighet

3. Går att lita på

4. Framgång – organisationens kompetens

5. Kvalitet i organisationens verksamhet och tjänster

Uppdaterad: