Tre av lagbasarna som utbildade sig på Viskadalen i december.

Tre av lagbasarna som utbildade sig på Viskadalen i december.

Fotograf: Peter Gustafsson

”Jag känner att jag är facket nu”

Utvecklingen går mot att det krävs allt mer kunskap för att jobba på prestationslön och räkna hem ackord.

– Arbetsgivarna försöker göra det krångligt och finta bort oss hela tiden och då är det viktigt att utbilda sig, säger Peter Rahmn som gått lagbasutbildningen steg 2.

Publicerad:

I början av december gick 12 lagbasar steg 2 på lagbasutbildningen på Viskadalens folkhögskola. Det var tre dagar i skolbänken och övernattning.

– Det har varit kul. Jag har faktiskt varit lite negativt inställd till fackliga utbildningar och tyckte jag hade tillräckligt bra kunskaper om ackord, men det hade jag inte, sa Ludwig Lagerström.

Peter Rahmn har jobbat som snickare sedan 1977.

– Vi behöver lagbasar på RA Bygg och jag tänkte att jag kan ta det uppdraget när jag har fem-sex år kvar att jobba, sa han.

– Det är en riktigt bra utbildning. Bra och sakliga lärare. Vi lär dem lite och de kan lära oss mycket.

Lärarna Conny Alfredsson och Magnus Carlsson.

Erfarna lärare

Lärare var ombudsmännen Conny Alfredsson och Magnus Carlsson. Enhetschefen Conny Johansson hälsade på under torsdagen och berättade lite om läget i byggbranschen och hur de närmaste året ser ut här i väst när det gäller planerade byggen.

– Det planar ut rejält om vi tittar på projekteringen för 2020 på "Sverige bygger". I Väst har vi en ökning på anläggningssidan och industri medan bostadsbyggandet kommer att minska. Men i vår region kommer det att finnas gott om jobb även framöver, berättade Conny.
Han kom även in på avtalsmotioner och det blev en del diskussion om det. En sak som kom upp var att på vissa företag har förutsättningarna för prestationslön delvis slagits sönder.

– Nu vill företagen gå tillbaka till prestationslön, men kunskapen har gått förlorad och vi har fått svaga lag på de företagen, sa Conny Johansson till ett laddat gäng som känner sig redo att åka ut och ta tag i detta med en gång.

Grupparbete.

Men först en rast och det stående inslaget rundpingis.
Eftersom kursen är ett internat med övernattningar blir det många tillfällen att lära känna varandra.

– Det är kul när man känner flera av de andra deltagarna från tidigare kurser och tillfällen. Det är bra att träffa andra från andra företag och höra hur de har det, sa Ludwig.

Viktigt att behärska en uppgörelse

Under utbildningen fick deltagarna lära sig förstå den fackliga rollen som lagbas och hur man skapar förutsättningar för prestationslöneöverenskommelser. Där ingår också att få övergripande förståelse för arbetstagares rättigheter och skyldigheter i förhållande till Byggavtalet och dess lönebestämmelser.

En lagbas ska också behärska uppgörelser och avstämningar gällande tid, mängder och uträkningar.

– Jag har fem–sex år kvar att arbeta och det kändes bra att gå den här kursen nu. Även om jag jobbat länge är det mycket att lära sig, sa Peter Rahmn.

Magnus Johansson känner att Byggnads kommit honom närmare.

– Förut var Byggnads liksom ett moln man inte kunde ta på. Nu har jag träffat mätarna och facket känns närmare. Jag vågar ringa och fråga om det är något. Förut var de fackgubbar, nu är de Conny och Magnus. Och jag känner att jag är facket nu, sa han.

Rundpingis är ett stående inslag under utbildningen som har två övernattningar.

Uppdaterad: