Vindskydd ska absolut inte fästas med spännband. Inte reklam heller.

Vindskydd ska absolut inte fästas med spännband. Inte reklam heller.

Gigantisk reklamduk nedplockad efter Byggnads varning

Förra veckan var Byggnads Väst med i Västnytt och lyfte fram faran med den stora reklamduken på en byggnadsställning på Avenyn.

Nu har reklamen plockats ned.

Publicerad:

Den gigantiska reklamen täckte större delen av en fasad som skulle renoveras. Duken var fäst med spännband utanpå vindskyddet på en byggställning.

Vindskyddet och reklamduken hade garanterat aldrig släppt vid kraftig blåst. Tvärtom bildades ett enda stort segel som kunde dra loss ställningen.

Nu är alltså reklamen nedplockad.

Byggnads har sedan flera år sett problemen med byggnadsställningar som rasat ihop. Vi har sett att buntband används för att fästa vindskydd vilket ökar påfrestningen på fästen.

Efter ställningsraset på Engelbrektsgatan vid Avenyn i slutet av februari blossade debatten om byggnadsställningar upp.

Mirakulöst nog kom ingen till skada, men ställningen som rasade ihop som ett plockepinn mitt bland fotgängare och bilister i centrala Göteborg, uppmärksammades i tv, radio och lokalpressen.

Efter det har O.A. Tobiasson tillfälligt stoppat sina arbetare från att gå upp på ställningarna. Sedan har byggnadsställningar runt om i stan kontrollerats.

Förutom reklamduken har Byggnads Väst pekat ut buntband som en av flera möjliga förklaringar till de ställningsras vi sett de senaste åren.

Vindskydden ska fästas med gummistroppar (eller liknande) som släpper vid hård vind. Med buntband ökar risken att fästen släpper direkt vid en storm eller så nöts de ut av blåsten och då krävs det till slut inte särskilt kraftiga vindbyar.

Självklart finns det en rad förklaringar till varför en ställning rasar. Olika faktorer kan också samverka.

Du är expert på din arbetsplats

Om du jobbar på byggnadsställningar:

  • Titta hur vindskyddet är fastsatt.
  • Kolla även så att ställningen står stadigt på marken och att till exempel en del av en fot inte sticker ut utanför träklossen den står på. 
  • Fästet som borras in i väggen ska inte sitta i en fog eller för kort in i en tegelsten. Det ska sitta längre in. Detta ska testas genom att ett antal fästen provdras.
  • Om du lossar ett fäste för att komma åt att jobba ska det skruvas fast igen när du är klar. Om flera fästen lossas samtidigt blir ställningen farlig att jobba på.
  • Ser något slarvigt ut och du är osäker. Prata med ditt skyddsombud eller kontakta Byggnads Väst.

 

Uppdaterad: