Albin Johansson på Peabs bygge Lidåker i Lidköping bjöd in förbundsordförande Johan Lindholm på ”Byggtugg” och fixade därmed även semlor till alla jobbarkompisar!

Albin Johansson på Peabs bygge Lidåker i Lidköping bjöd in förbundsordförande Johan Lindholm på ”Byggtugg” och fixade därmed även semlor till alla jobbarkompisar!

Ordförande besökte Lidköping

I fredags var Byggnads ordförande Johan Lindholm på besök i regionen. Det blev en fullmatad dag med arbetsplatsbesök i Skövde och Lidköping. Som avslutning var Johan med på Lidköpingskretsens möte som hade lockat dit ett 50-tal medlemmar.

Publicerad:

Byggnads lokala ombudsman Anders Fransson hade utlyst en tävling. Det bygge som först bjöd in till fika fick besök av ordföranden och dessutom semlor.

Bland annat träffade Johan Lindholm medlemmar på nybyggnationen av kvarteret Sädesärlan. Många hade frågor och det blev diskussioner om ackord, utländsk arbetskraft och den svenska modellen.

– Jag blir så glad av dessa livliga samtal. I en del bodar sitter arbetarna bara och tittar ner i mobilen vid mina besök, då blir det svårt att hålla örat mot marken om vad som oroar här ute på arbetsplatserna, sa Johan Lindholm till Lidköpingsnytt som följde med under dagen.

 

Brist på personal

Det största problemet i vår bransch just nu är kanske bristen på arbetskraft. Johan Lindholm och Byggnads är inriktade på att hela Sverige måste bygga för att möta efterfrågan i ytterligare tio till femton år.

– Fler kvinnor och invandrare måste in på marknaden om det ska gå, sa Johan.

En av lösningarna kan vara så kallad yrkesinriktad praktik. Den som är intresserad kan utan förkunskaper testa på att vara byggnadsarbetare i sex, nio eller tolv månader. Om det fungerar bra kan det övergå i en traditionell lärlingsutbildning och på sikt arbete.

– Men det måste vara ordning och reda, inga slit och slängjobb. Här uppe i norr är vi stolta över att vara snickare och murare, så ser det inte ut i resten av världen där dom har dålig lön och taskiga avtal.

 

Träffade kommunalrådet

Efter fikat åkte Johan till Folkets hus för ett möte med Jonas Sundström (S) som är kommunalråd i Lidköping.

På kvällen var han med på Lidköpingskretsens möte som hade satsat på speciella bussar för att samla upp fler medlemmar och det gav bra resultat då fler än vanligt dök upp och ville träffa ordföranden.

Uppdaterad: