Byggnads Väst tar kraftttag mot fuskande arbetsgivare

Krafttag krävs mot svartjobben och den avtalslösa byggmarknaden. Det menar Byggnads Väst som dragit igång projektet Ordning och reda där facket aktivt söker upp arbetsplatser där det finns misstanke om oegentligheter.
Publicerad:

På regionfullmäktige i december togs beslutet att avsätta pengar till projektet Ordning och reda, där Byggnads Väst aktivt söker upp arbetsplatser där det finns misstanke om långa entrepenadkedjor och oseriösa företag.
Tre ombudsmän ska sköta bevakningen.
– Tidigare har vi bara kunnat skrapa på ytan, säger Anders Johansson, som tillsammans med Mikolaj Kosieradzki och Jan Nyqvist ingår i projektet Ordning och reda.
 
Ombudsmännen ska göra oannonserade besök och se till att byggnadsarbetarna har rätt lön och ersättningar enligt gällande kollektivavtal.
– Företagen ska känna att vi har koll på dem, att de inte kan komma undan, säger Mikolaj Kosieradzki. 
Problemen gäller framförallt företag som använder sig av utländsk arbetskraft. Och även om företagen betalar sina anställda det utlovade beloppet så är det långt ifrån säkert att det går rätt till.
– De betalar inte ut riktiga löner, ingen riktig skatt och inga riktiga traktamenten. De försöker kringgå den svenska lagstiftningen på alla möjliga sätt, säger Anders Johansson om företag som försöker smita undan sina skyldigheter och inte  vill teckna kollektivavtal.
 
Byggnads Västs initativ välkomnas av Johan Danielsson (S). Han är EU-samordnare på LO och ställer upp i EU-valet med hopp om att få EU att stärka skyddet för gästarbetare.
– Jag tror Ordning och reda är helt rätt väg att gå. Det är viktigt att facket är ute och ser till att de regler som vi har i dag följs.

För mer information om projektet Ordning och reda kontakta Byggnads Västs ordförande Tomas Emanuelsson: 
010-601 14 05, tomas.emanuelsson@byggnads.se 

Uppdaterad: