Byggnads Väst svarar Ola Serneke

GT publicerade den 28 juni två artiklar om att Sefa/Serneke sagt upp byggnadsarbetare eftersom lönekraven var för höga. I den andra artikeln gick vd:n Ola Serneke till attack mot Byggnads och hävdade bland annat att vi "fuskat". Byggnads Väst fick dock aldrig chans att bemöta kritiken i tidningen.
Publicerad:

De aktuella artiklarna i GT:
VD:n slår tillbaka vi är inga lönedumpare
Miljonbyggaren i stort lönebråk

Vi fick som sagt aldrig någon chans att bemöta kritiken då journalisten inte kontaktade oss för en kommentar innan artikeln publicerades. Dessutom tog GT:s debattredaktion sommarlov samma dag, så vi kunde inte replikera på den vägen heller. Därför lägger vi i stället ut vårt svar på vår hemsida i stället

Serneke verkar inte veta hur lönesystemen fungerar
Vi vill börja med att säga att vi i Byggnads är helt överens med Ola Serneke på en punkt – att poliser, sjuksköterskor och lärare har slitsamma jobb och att deras löner är för låga. 
Men vi undrar varför Serneke ställer sjuksköterskor mot byggnadsarbetare. Tror Serneke verkligen att en lönedumpning inom vissa yrken leder till en lönehöjning inom andra?

Serneke har också sagt att han är beredd att göra samma sak igen – det vill säga sparka byggnadsarbetare om de begär för mycket i lön och ersätta dem med billigare arbetskraft.
Vi undrar därför om Serneke, som säger sig ha ett samhällsansvar, skulle göra samma sak om han drev ett privat sjukhus? Kicka de sjuksköterskor som har avtalsenlig lön och ersätta dem med billigare arbetskraft. 
Vi vill inte tro det. I stället hoppas vi att Serneke gör det som vi inom LO-kollektivet redan gör, att gemensamt jobba för att höja lönerna inom låglöneyrkena.

Vi vill också passa på att bemöta Sernekes påstående att Byggnads ”fuskar” och lägger på fler timmar för att få högre lön. Det påståendet tyder på att Serneke inte vet hur byggindustrins olika lönesystem fungerar. System som arbetsgivare och fack har tagit fram gemensamt och som bygger på att man får ersättning för utfört arbete. För varje arbetsmoment kommer arbetsgivare och fack överens om beräknad tidsåtgång och ersättning. Kan byggnadsarbetaren utföra jobbet effektivt och med liten tidsåtgång blir lönen hög. Om inte, blir lönen lägre. 
Byggnadsarbetare jobbar med andra ord under en hög tidspress och det går inte att ”fuska” till sig högre lön.

Tomas Emanuelsson
Ordförande Byggnads Väst

Uppdaterad: