Ställningsbyggare
Ställningsbyggare monterar de arbetsställningar som byggets olika yrkesgrupper behöver. De ska också kunna göra enklare beräkningar så att ställningen håller.
Idag använder man huvudsakligen patentställningar. Även rullställningar, arbetsplattformar och hängställningar förekommer. Som alla andra yrken på byggen är ställningsbyggandet förenat med stora krav på noggrannhet och precision.
För att bli ställningsbyggare väljer man gymnasieskolans treåriga byggprogram. Därefter väljer man inriktning Hus- och anläggning. Efter genomförd utbildning avläggs yrkesexamen.
Alexander Horvat är yrkesfiskaren som sadlade om till ställningsbyggare. Han tycker att hans val av yrke var ganska naturligt – tre personer i hans hustrus släkt jobbade som ställningsbyggare så det verkade lämpligt att Alexander också började.
Vi träffar Alexander på MAS i Malmö, där man bygger ny akutmottagning och ny infektionsklinik. Alexander har varit med i facket sedan han slutade skolan, och Byggnads sedan han började som ställningsbyggare. Han tycker att alla borde vara med – även om man har det bra på sin egen arbetsplats, så vet man att sitt medlemskap också hjälper andra som inte har det så bra.