Maskinförare
Kranföraren har sin dagliga arbetsplats högt över oss andra, huvudsakligen i stationära arbetsplatskranar.
Maskinförarna manövrerar och ser till att maskiner, som grävmaskiner, lastare och hyvlar, dagligen utför sina delar inom bygg- och anläggningsarbetet. Manövreringen sker ofta med mycket avancerad datorteknik, som fortlöpande utvecklas och förfinas.
För att bli maskinförare går man gymnasieskolans treåriga byggprogram och väljer därefter inriktning Hus- och anläggning eller transportprogrammet. Efter genomförd utbildning avläggs yrkesexamen.
Kranförare – Lars Enkvist
Vi träffade Lasse i Kristinehamn på bygget av nya badhuset. Lasse kör kranen på bygget, och köra kran, det har Lasse gjort sedan har var 17 år. I dag är han 63 år och har ett år kvar till pension. Under åren han har suttit uppe i sin kran har han hunnit med att fundera en hel del, och en sak som han har klurat på är tömningen av fodervagnarna.
I dag är jobbet ett tvåmansjobb. Lasse kan hämta en fylld fodervagn på t ex tredje våningen i ett bygge, och lyfta ner den till sopcontainern. Problemet är att en kille måste följa med ner för att koppla om vagnen för tömning.
Lasse har kommit på en lösning som innebär att han själv – från kranen – kan sköta hela jobbet. Han har konstruerat en rigg som monteras på fodervagnarna. Med riggen kan Lasse själv ta fodervagnen, lyfta ner den till containerna för tömning. Väl nere i containern byter han tag och med hjälp av riggen kan han lyfta vagnen och tömma den. Därefter reser han upp vagnen igen, tar nytt tag och lyfter tillbaka den till rätt plats på bygget.
Det har blivit ett stort intresse för "smarte Lasses" fodervagnsrigg. Många byggföretag har hört av sig, och Lasse hoppas att det här ska bli hans pensionsförsäkring.