Tomas Kullberg vald till ny ordförande för LO-distriktet i Stockholm

Tomas Kullberg, som är ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, har blivit vald till ny ordförande för LO-distriktet i Stockholm. Med sitt starka engagemang för fackliga frågor och sin bakgrund inom byggsektorn tar han nu klivet in i en bredare roll för att representera och stärka arbetarrörelsen i regionen. 

Publicerad:

Vi passade på att fråga Tomas om hans nya uppdrag och vad det innebär.

Grattis till nya uppdraget som ordförande för LO-distriktet! Hur känns det?

Det känns bra! Jag har varit vice ordförande i LO-distriktet sen jag blev ordförande här för sex år sedan, så jag känner mig väl förberedd. Dessutom har jag varit ordförande i arbetsmiljökommittén när jag var regionalt skyddsombud. Det känns också bra att Byggnads nu tar ledningen i tvärfackliga frågor. För att stärka LO måste vi jobba mer tillsammans, inte bara inom Byggnads. Vi behöver stödja de mindre förbunden och samarbeta för att visa en enad front utåt. Vi har varit lite isolerade en tid nu, så det är dags att ta ett större steg framåt. Det känns som en spännande framtid.

Hur går ditt nya uppdrag samman med rollen som ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland?

Det handlar mycket om informationsflödet. Som ordförande i LO-distriktet får jag snabbare information om vad som händer inom LO-familjen och de olika avtalen. Den stora vinsten för mig som ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland är det nätverk jag får och den direkta kontakten med LO centralt och de som har sakkunskaperna. Det ger oss ett annat påtryckningsmedel, vilket är en fördel för Byggnads Stockholm-Gotland. Vi kan också samordna oss bättre på arbetsplatserna, eftersom vi har elektriker och andra yrkesgrupper ute på våra arbetsplatser. Jag tror att vi kan stärka arbetsplatsbevakningen med det kontaktnät vi får.

Vad vill du åstadkomma i din nya roll för våra medlemmar?

Jag vill att våra medlemmar ska få inflytande så tidigt som möjligt. Vi pratar om offentliga upphandlingar och om att vi håller på att sälja bort vår marknad. Vi behöver ha ett gemensamt påtryckningsmedel inom LO-familjen för att hantera detta. Jag vill också att vi ska ha ett starkt arbetsplatsbevakningskollektiv där fler går ut och säger samma sak. Det gynnar våra medlemmar om exempelvis elektrikerna har samma åsikter som oss. Vi har tjänstemän och andra yrkesgrupper som inte finns inom Byggnads, men som också är viktiga. Våra medlemmar värdesätter att vi är en enad front.

Vi är också en stark politisk organisation och vi måste påverka kommunerna att göra rätt upphandlingar och ge förutsättningar för våra medlemmar. Det handlar om att bygga nätverk med den politiska arenan och få medlemmar som vill vara med och jobba politiskt för att förbättra samhällsstrukturen.

Vilka är de första frågorna du tänker ta tag i som ny ordförande?

Det första jag ska göra är att gå runt till våra olika utskott, som arbetsmarknadsutskottet, facklig-politiska utskottet och arbetsmiljökommittén, för att analysera hur de fungerar och vilka frågor som finns. Sedan ska jag besöka LO-facken ute i kommunerna för att få dem att arbeta mer med att få in fackliga medlemmar i våra nämnder. Det handlar om att få medlemmar att vilja vara med och påverka i sin hemkommun. Vi har ett val 2026 och vi behöver bli starkare och kunna plantera fackliga personer i alla nämnder. Det skulle vara en stor vinst för oss. Att prata om samhällsutvecklingen och de problem som finns gynnar också arbetsmarknaden för oss.

Vad tror du att vårt ökade inflytande kommer att betyda för både organisationen och våra medlemmar framöver?

Vi blir starkare som organisation med det inflytande vi har nu. Jag får information om hur det ser ut i hela Sverige genom LO-distriktens ordföranden och kan ge råd om hur vi ska tänka och arbeta. Jag tror att den tvärfackliga delen kommer att stärka oss i slutändan och att det är en ren vinst. Vi behöver stötta varandra. 

Uppdaterad: