Gotlandshems ramavtal – ett hot mot den lokala konkurrensen
Nyligen meddelade det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem sina planer på att ingå ett tioårigt totalentreprenadsavtal med företag för kommande renoveringar. Vad som vid en första anblick kan framstå som en strategiskt smart lösning för att spara tid och pengar, är i själva verket ett sätt att kringgå framtida offentliga upphandlingar – och det är ett direkt hot mot den lokala konkurrensen och företagen på Gotland.
Ett avtal som kringgår lagen om offentlig upphandling
Offentlig upphandling är en central del av den svenska lagstiftningen och är utformad för att säkerställa transparens, rättvisa och en hälsosam konkurrens. När Gotlandshem väljer ett långtgående avtal på tio år undviker de systematiskt alla upphandlingskrav för framtida renoveringsprojekt under denna period. Gotlandshem flyr den granskning och insyn som normalt följer med offentliga upphandlingar och kringgår lagstiftningen och det är mer än oroväckande.
Gotlandshems har ett ansvar i samhället
För som ett allmännyttigt bostadsbolag har Gotlandshem ett samhällsansvar att agera i linje med invånarnas och lokala företagens intressen. Med ett så långtgående avtal och ett krav på en omsättning på minst 500 miljoner kronor per år, sätter Gotlandshem upp orimliga trösklar som exkluderar Gotlands lokala företag. Företag som arbetat i generationer för att utveckla Gotlands infrastruktur, skapat arbetstillfällen och byggt för framtiden. I stället väljer de att öppna upp dörrarna för stora nationella och internationella företag som saknar koppling och intresse att investera i det lokala näringslivet på Gotland. Logiskt, nej inte det minsta.
Konsekvenser för byggföretag och byggnadsarbetare på Gotland
Kvar står Gotlands lokala byggföretag med förlorade avtal de inte ens fick vara med och upphandla om. De förlorar viktiga kontrakt till externa aktörer som tar med sig vinsterna bort från ön. De lokala byggnadsarbetarna förlorar en trygghet och får ökade svårigheter att hitta arbete på hemmaplan och tvingas söka sig till andra regioner för jobb. Då har Gotland förlorat mer än bara kapital, då tappar man också kompetensen. Det här undergräver Gotlands arbetsmarknad och det drabbar hela samhället i form av färre jobb och minskad ekonomisk aktivitet.
Till Gotlandshem - visa att ni står på Gotlands sida
Gotlandshem har ett ansvar att agera i hela samhällets intresse, och det innebär att ni också måste värna om den lokala ekonomin och näringslivet. Ta ert ansvar och utforma upphandlingsprocesser så lokala företag har en rättvis chans att kunna konkurrera och vara med och bidra till Gotlands utveckling. Möjligheten till det finns, ni behöver bara vilja göra just det.
Att stänga ute lokala företag från möjligheten att delta i era offentliga upphandlingar under de kommande tio åren är ett stort svek mot Gotland och dess framtid. Lyssna på Gotlands hyresgäster, invånare och företagare – inte bara på pappret utan i verkligheten.