Dags att bygga en starkare arbetskultur – för bättre psykisk hälsa

Publicerad:

Som tidigare byggnadsarbetare har jag sett insidan av byggbranschen och vad som händer när vi inte tar psykisk hälsa på allvar. Attityden som råder i branschen, där vi ofta förväntas vara hårda och klara oss själva, skapar en osynlig mur mellan oss och det stöd vi behöver. Men det är ett synsätt som behöver förändras. Att prata om hur man mår är inte ett tecken på svaghet – det är ett tecken på styrka.

Den psykiska ohälsan i byggbranschen är ett växande problem. Pressen på jobbet, höga säkerhetskrav och en tuff fysisk arbetsmiljö kan tära hårt på psyket. Många byggnadsarbetare går omkring med stress, ångest och en känsla av att bära allt på egen hand. Samtidigt finns en tystnad som vi behöver bryta. Lika vana som vi är att prata om hur vi förebygger fysiska risker, som fallskador och säkerhet på byggplatsen, är samtal om psykisk hälsa fortfarande sällsynta.

Jag vill vara med och bidra till att förändra kulturen i vår bransch. Att kunna sätta ord på sina tankar och känslor är en viktig del av att förebygga stress och utbrändhet. När vi kan prata öppet om hur vi mår, utan rädsla för att bli dömda, skapas en trygghet som stärker hela arbetslaget. Vi måste visa att det är okej att be om hjälp och att finnas där för varandra.

Byggnads arbetar för att skapa en kultur där fysisk och psykisk trygghet går hand i hand. Genom att fokusera på ledarskap som stödjer samtal om psykisk hälsa kan vi bygga en mer hållbar arbetsmiljö. Det handlar inte bara om att stötta varandra när det är svårt, utan också om att bygga en vardag där alla kan må bra på jobbet.

Som tidigare byggnadsarbetare vet jag hur viktigt det är att ha någon som lyssnar, någon som ser en och vågar fråga hur man mår. Tillsammans kan vi förändra branschen och skapa en miljö där vi tar hand om både kropp och psyke – för ett starkare arbetslag och en bättre framtid för alla i byggbranschen.

Felix Jonsson Ombudsman Byggnads Stockholm-Gotland

Uppdaterad: