Arbetsmiljö måste alltid prioriteras

Vibrationsskador är fortfarande en av devanligaste arbetssjukdomarna och drabbar ofta byggarbetare. Nu lyfter Byggnads de farliga vibrationerna för att inte fler ska skada sig.

Publicerad:

Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland, var på skyddsrond vid ett flerbostadshus som skulle renoveras. Ett par unga killar, kanske i 25-års åldern, var i full färd med att bila balkonger för hand.

– Vi stoppade arbetet på en gång. Killarna hade pajat sina händer efter det där, säger Johnny Rindebrant på Byggnads Stockholm-Gotland.

Efter att arbetet stoppats tog företaget in en bilrobot som fick göra jobbet istället. Killarna klarade sig utan skador. För andra byggarbetare slutar det sämre.

Vibrationsskador är den vanligaste godkända arbetsskadan hos Afa Försäkring. Och en av tre snickare har tecken på nervpåverkan i händerna, visar ny forskning från i våras vid Lunds universitet. På arbetsplatserna har medvetenheten om riskerna ökat, men den är ännu låg, enligt Johnny Rindebrant.

Många blir medvetna först när en arbetskompis råkat ut för vibrationer och skadat sig.

Typiska symptom är värk, pirrningar, domningar, vita fingrar och fumlighet.
Nu vill facket få fokus på vibrationer när arbetsmiljöveckan drar igång vecka 43 i oktober. På arbetsplatserna kommer de regionala och lokala skyddsombuden, med checklistorna i högsta hugg, att gå skyddsrond tillsammans med arbetsgivarna och riskbedöma. Arbetsgivaren har ansvar för att arbetet är säkert.

– Man måste titta på varje arbetsmoment och hur mycket vibrationer det innehåller. Det görs i dialog med dem som utför de vibrerande arbetena, säger Johnny Rindebrant.

Målsättningen är att öka kunskapen bland både arbetarna, cheferna och företagen. Två vanliga missar han upptäcker på arbetsplatserna är att arbetsgivaren inte har informerat arbetarna om riskerna och farorna med vibrationer, vilket arbetsmiljöreglerna kräver. Det andra är att riskbedömningen inte är gjord. Trots att ansvaret ligger på arbetsgivaren, så behöver arbetarna vara på hugget.

– Fråga chefen hur länge det är okej att använda en vibrerande maskin, tipsar Johnny Rindebrant.

Ibland använder arbetarna vibrationshandskar, men de kan lätt ge falsk trygghet.

– De flyttar ofta vibrationerna högre upp i armen.

Byggnads har också tagit fram en vibrationssticka som visar hur länge en maskin får användas. Johnny Rindebrant, som är snickare i grunden och varit lokalt skyddsombud på Peab, har träffat ”jätte, jättemånga” som har fått skador av vibrationerna.

– Det värsta är de som har ständig smärta och extremt jäkla ont.

 

Uppdaterad: