Näta - byggnads kvinnliga nätverk

Vi behöver fler kvinnor som är förtroendevalda

Kvinnorna i byggbranschen är få. Därför finns Näta, en mötesplats där kvinnor kan utbyta erfarenheter och utbilda sig.

– Det finns en machokultur i byggbranschen, Det drabbar både män och kvinnor, säger Lisa Ledin, ombud och representant för Näta i Byggnads Stockholm-Gotland.

Publicerad:

Näta bildades under 2000–2001 när förbundet drog igång allmänfackliga ledarutbildningar för kvinnor. Den 26 februari i år arrangerade Lisa Ledin den första digitala träffen i regionen. Då berättade ombudet Henrik Sandahl hur olika lagar och reformer som arbetstidslagen, medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och sjukförsäkringen påverkar Byggnads medlemmar.

– Vi behöver verktyg för att kunna vara en del av förändringen för bättre arbetsvillkor, säger Lisa Ledin.

På grund av pandemin har det varit mindre aktivitet än vanligt i Näta, men nu kommer man försöka ha kontinuerliga digitala möten och förhoppningsvis en fysisk träff i höst.

De kvinnor som jobbar i byggbranschen är ofta ensamma på sina arbetsplatser. När Lisa Ledin deltog i sin första Näta-konferens 2017, var det första gången hon mötte andra kvinnliga byggnadsarbetare.

– Vi har andra erfarenheter än männen och därför är det viktigt att det finns ett eget forum där vi kan mötas och prata, så att vi kan stötta, stärka och behålla de få kvinnor som finns i byggbranschen.

Andelen kvinnor i byggbranschen är knappt två procent. 62 eller 1,19 procent av samtliga 5 206 förtroendevalda är kvinnor.

– Med tanke på hur få kvinnor det finns i byggbranschen är det ganska många som har fackliga uppdrag, men vi vill gärna bli fler, säger Lisa Ledin.

Den 8 mars lanserade Näta en film för att få fler kvinnor att ta olika förtroendeuppdrag.

– Vi skulle till exempel vilja att fler kvinnor får chansen att bli lagbasar. Det är viktigt att få en blandning av olika perspektiv och erfarenheter, oavsett om du är yrkesarbetare eller förtroendevald.

Lisa tycker också att det är viktigt att alla, både män och kvinnor,
driver jämställdhetsarbetet.

– Det ska inte vara de få kvinnor som söker sig till byggbranschen som ska ansvara för att arbetet blir jämställt.

Vad är Näta?

Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig. Näta finns för att stötta, stärka och behålla kvinnor i byggbranschen.

Läs mer om Näta

Uppdaterad: