Underjordisk samverkan
När arbetsplatsen ligger i ett tunnelsystem långt under marken är säkerhet och bra samarbete extra viktigt. Det vet Pasi Luiro som jobbar fackligt på AB Frijo, ett företag som funnits länge i branschen.
När Pasi Luiro kommer till jobbet måste han ta sig genom hundratals meter tunnlar i berget, innan han kan börja med dagens arbetsuppgifter. Ut i dagsljuset kommer han oftast först på lunchen när han har jobbat under jord i några timmar. Närmare än så kan han inte beskriva sin arbetsplats, där får inga obehöriga komma in.
Men just den här dagen besöker han en facklig arbetskamrat på ett annat projekt – utbyggnaden av Henriksdals reningsverk som tar hand om stockholmarnas avloppsvatten.
- Man vänjer sig vid att jobba under marken. Det skulle ta uppemot en timme ifall vi skulle ut på alla pauserna. Så vi jobbar på, säger Pasi när vi går genom en till synes oändlig korridor inne i Henriksdalsberget.
Han har haft gott om tid att vänja sig. I 22 år har han jobbat som anläggare på AB Frijo, som är ett av Stockholms äldsta anläggningsföretag. Det fackliga uppdraget för Byggnads har han haft i 13 år. Han är ledamot i MB-gruppen och skyddsombud på företaget.
Joakim Käller, som får besök på sin arbetsplats i Henriksdalsberget, är också ledamot i MB-gruppen på Frijo. Han är medlem i Seko och i MB-gruppen samarbetar facken mot gemensamma mål. Arbetsmiljön i tunnlarna i reningsverket och på Pasi Luiros arbetsplats påminner mycket om varandra. Men de som jobbar i Henriksdal får komma ut i dagsljuset varannan timme.
- Ja, det är vi noga med. Och om vi skulle glömma så har vi hjälp av rökarna, som säger till när de vill ta en cigg, säger Joakim Käller med ett skratt.
Han tar med oss på en vandring i underjorden. Här och där möter vi arbetare på cyklar, som är det snabbaste sättet att ta sig fram genom de långa tunnlarna. Vi passerar en bergsborr när vi plötsligt måste väja och gå runt en gigantisk vattenpöl som är avspärrad.
Joakim Käller tar fram sin mobiltelefon och fotograferar brandsläckare och första hjälpen-utrustning som har hamnat bakom avspärrningen vid den tillfälliga sjön. Tillsammans med Pasi Luiro gör han en snabb avvikelserapport, rakt in i systemet som han når via mobilen.
- De som jobbar här måste ju komma åt grejerna om det skulle hända en olycka, säger Pasi.
I MB-gruppen på Frijo förhandlar man just nu med ledningen om arbetstider och schemaläggning.
- Från fackets sida tycker vi att det är viktigt att ha en arbetstidsförkortning, säger Pasi Luiro, som hoppas att förhandlingen går i mål inom den närmaste månaden.
Ungefär en eftermiddag i veckan lägger han på sitt fackliga arbete. Ibland mer och ibland mindre.
- Jag tycker att det är meningsfullt att vara med i MB-gruppen. Man får ju uppmuntran av kollegor, som man hjälper så gott man kan när det blir svårigheter. Det är en bra möjlighet man har, att kunna påverka och föra en dialog med ledningen.
Oftast fungerar det bra att samverka med arbetsgivaren, tycker Pasi Luiro.
- Ja, jag tror att de tycker att det här är viktigt. Men ibland händer det att det blir lite jobbigt, att det liksom blir personligt. Jag är sammankallande i MB-gruppen och får ofta fronta när jag för vår talan.
I MB-gruppen stöttar man varandra. Minst en gång i kvartalet försöker de träffas, men just nu blir det oftare på grund av förhandlingarna om arbetstiderna. Att MB-gruppens arbete ger resultat finns det flera exempel på. Till exempel friskvårdsbidraget, som höjdes rejält.
- Nu har vi faktiskt fått upp det till 4 000 kr om året. Så nu gäller det bara att vi börjar träna också, säger Pasi.