"VVS-teknikernas arbetsmiljö är besvärlig"
Bandet i Tingsryd fick han lämna när han flyttade till Stockholm och blev företagslärling inom VVS. Men nu är Oliver Emanuelsson snart certifierad och har dessutom ett nytt band på gång. Och till sommaren ska han gifta sig.
Det är svårt att få plats som företagslärling. Men när Oliver flyttade till Stockholm för fyra år sedan blev han också företagslärling inom VVS. Han arbetade som svetsare i Tingsryd och företaget som anställde honom i Stockholm, 24Rörjour AB, behövde en svetsare. Men företaget erbjöd också utbildning till VVS-tekniker.
– Jag har typ tre-fyra kurser kvar. Nu byter jag arbetsgivare för att göra klart hela utbildningen. Jag vill gärna kunna säga att jag är certifierad och det blir jag förhoppningsvis före sommaren, säger han.
För jobbet är roligt och omväxlande och Oliver tycker om att jobba med händerna. Som VVS-tekniker arbetar han mest med felsökning och reparationer inom värme och varmvatten. Var tredje helg och en dag i veckan har han jour. Det kan också bli en hel del övertid.
Han gick teknikprogrammet i gymnasiet och tog extra kurser i svetsning. När han lade upp sitt CV efter skolan fick han jobb direkt.
– Det gick snabbt och smärtfritt, berättar Oliver.
Stockholm är inte som Tingsryd, här är mer trafik och mer stress, tycker han. I Tingsryd lämnade Oliver också sitt band, där han spelade bas. Nu har han blivit tillfrågad om att gå med i ett annat band i Stockholm och det är nog på gång.
Oliver är förtroendevald på sin arbetsplats och skyddsombud. Han tycker VVS-teknikernas arbetsmiljö är besvärlig.
– Lagar och regler finns men hur ska vi kunna följa dem? Varje uppdrag skulle kosta så mycket mer om vi arbetade enligt boken när vi arbetar hos privatkunder. Vi skulle få färre jobb. I stället skulle förmodligen alla jobb gå till företag om struntar fullständigt i arbetsmiljön, säger Oliver Emanuelsson.
"Byggettan" och "Helt enkelt"
"Byggettan" är vår medlemstidning och "Helt enkelt" är vårt nyhetsbrev.