Byggnads representant i varsel jacka

Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland

Fotograf: Byggnads

Vi ställer inte upp på försämringar

Anställningstryggheten är hotad efter att förhandlingarna om LAS bröt samman. LO har lämnat förhandlingarna och Byggnads ställer inte upp på några försämringar för medlemmarna. Vi fortsätter stå rakryggade på medlemmarnas sida när vi nu går in i avtalsrörelsen. Det säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

Publicerad:

Anställningstryggheten är hotad. Om utredningens förslag blir lag kommer arbetsgivarsidan att få ännu mer makt att göra sig av med obekväma anställda utan orsak. Det kan till exempel yttra sig i att ett skyddsombud inte vågar kräva en säker arbetsmiljö i rädsla för att bli uppsagd.

Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, menar att fackföreningsrörelsen på sikt riskerar att bestå av tystare och räddare medlemmar.

- Jag är fruktansvärt orolig för våra medlemmar och den arbetssituation som nu riskerar att bli verklighet. Centern och Liberalerna är påhejade av Sverigedemokraterna och gör allt för att försämra för oss löntagare. 

Media rapporterar om att parterna i förhandlingarna var nära en kompromiss, men detta menar Tomas Kullberg inte stämmer.

- Sanningen är att man står långt ifrån varandra. Det har brustit mellan facken och arbetsgivarna och nu är det politiker som avgör villkoren på svensk arbetsmarknad.

Tomas Kullberg hoppas att alla byggnadsarbetare förstår faran med LAS-utredningen.

- Det kan påverka dig under resten av ditt arbetsliv. Inte minst när du blir äldre och kanske mindre attraktiv i arbetsgivarens ögon.

Nästa vecka börjar avtalsrörelsen. Det hårda klimatet kommer att påverka förhandlingarna för alla avtal.

- Nu behöver vi i Byggnads stå mer enade än någonsin. Rättigheter och villkor som generationer av byggnadsarbetare kämpat för riskerar att försvinna, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

FAKTA
Fackföreningarna och arbetsgivarna kom inte överens i ett så kallat nytt huvudavtal, där frågan om LAS ingår. Det betyder att arbetsrätten istället blir beroende av politiska beslut. Vid en ogiltighetsförklaring av en uppsägning riskerar medlemmen att hamna i en ekonomisk svår situation där den inte får lön under pågående tvist. Det påverkar också tryggheten för många byggnadsarbetare när en arbetsgivarna får göra fler undantag från turordningslistan vid arbetsbrist.

 

Uppdaterad: