Skånes Demokratiprojekt
Det har snöat under natten och arbetsplatsen är täckt med ett fint lager av snö när Roger (Persson) och Roger (Esbjörnsson) kommer på besök. Dom arbetar i Byggnads Skånes demokratiprojekt och besöker förtroendevalda på arbetsplatser runt om i Skåne.
Sen i maj har dom besökt nästan 300 arbetsplatser och dom börjar se ett mönster. Ju bättre facklig organisation (skyddsombud, MB, lagbas m.fl.) som finns i företaget, desto fler medlemmar. De har även sett att när det finns flera förtroendevalda på olika uppdrag fungerar den fackliga organisationen bättre. Man kan och förstår sina roller bättre än på ett företag där det kanske bara finns ett ensamt skyddsombud. Till exempel har Roger och Roger träffat förtroendevalda som inte visste att dom har rätt att ha UVA-möte. Därför är det något man pratar mycket om när man är ute – Hur fungerar den fackliga organisationen? – Hur fungerar uppdraget? – Hur är arbetsmiljön? – Vad behöver man hjälp och stöd med från Byggnads?
Ett av uppdragen i projektet är att ta med sig de synpunkter och tankar dom får från de förtroendevalda de möter och använda det för att forma Byggnads Skåne framåt. Vi är en demokratisk organisation så medlemmarnas engagemang styr verksamheten. På dagens besök med Joel och Viktor, som båda jobbar på Assemblin, halkar man in på en diskussion om varför det ser ut som det gör idag. Dom menar att ”facket-kulturen” börjar försvinna och att de märker en skillnad på äldre och yngre kollegors syn på facket. Både Joel och Viktor är engagerade och insatta men trots det har dom bara varit på ett kretsmöte. De tror att det beror på att man är trött efter jobbet, orkar inte köra iväg för att sitta på något möte, mycket information får man ändå i nyhetsbrev och utskick i mejlen. Roger och Roger berättar om syftet med kretsmötena, att det är där medlemmarna kan göra sina röster hörda genom att skicka in kongressmotioner och avtalsmotioner, nominera de personer man vill ska företräda en, samtidigt som man kan träffa kollegor i branschen och byta erfarenheter med varandra. De pratar även om medlemskapets värde. Om hur branschen skulle se ut utan kollektivavtal. Hur både kollektivavtal och medlemsförsäkringar skyddar och hjälper medlemmar vid olyckor, dödsfall, pension med mera.
Besöken som Roger och Roger gör kan vara allt från 30 minuter till en timme eller två, det beror helt på hur dagen ser ut för den dom besöker. Med Joel och Viktor hinner man även komma in på hur det ser ut i branschen. Killarna konstaterar att en del saker har blivit sämre med åren. Man använder billigare och sämre material, likadant med verktyg. Dom upplever det som att det bara är kostnaden som räknas nuförtiden. Man ser problem med vem som egentligen har ansvaret när en del företag inte ens har eget folk på bygget, det borde vara olagligt konstaterar de. Men allt är inte negativt. De upplever att ackordet för med sig en del fördelar och att deras firma har ett bra säkerhetstänk. Joel, som är skyddsombud, är alltid delaktig i riskanalysen, precis som det ska vara. På Assemblin har man även regelbundna UVA-möten och då bjuder dom ibland in en ombudsman på deras avtal (TIA-avtalet). Han får riktigt bra betyg av killarna och dom berättar att han kan svara på alla typer av frågor de har.
När besöket börjar närma sig sitt slut stämmer Roger och Roger av med killarna så att de har fått svar på de frågor dom har. Man lämnar även över en hel del tryckt material inom olika områden så att killarna kan dela ut det till sina kollegor. Joel och Viktor verkar nöjda och tycker att de har fått en ökad förståelse för Byggnads arbete under de timmar dom suttit och pratat. Joel tackar även ja till att bli försäkringsinformatör och frågan är om inte Viktor också kommer ta ett uppdrag snart?
Läs mer om olika förtroendeuppdrag på byggnads.se/fortroendevald