Samverkan mot arbetslivskriminalitet
När Yrkeshögskolan Syd hade arbetsmarknadsdag tog Anders Fredriksson, Byggföretagen, det goda initiativet att bjuda in Byggnads och SEKO. På plats fanns bland annat elever som går bygg och entreprenad vilket betyder att dom en dag kan ha jobb som upphandlare.
Från Byggnads Skåne fanns ombudsmännen Ida Bornlykke och Mikael Månsson, båda med lång erfarenhet av arbetslivskriminalitet i byggbranschen. Dom inledde med en historisk tillbakablick på olika åtgärder genom åren som tex ”Vita jobb-projektet i Malmö” och även det som Byggnads fått igenom som när Laval-domen revs upp, Huvudentreprenörsansvaret och nu senast Svensk Byggkontroll.
Ida fortsatte med att visa en del tidningsrubriker med uppmärksammade fall för att visa på alla de olika konsekvenser som arbetslivskriminaliteten för med sig. Skattefusk (26 miljarder i missade skatteintäkter enligt Delegationen mot arbetslivskriminalitet), olyckor, dödsfall, illegal arbetskraft m.m. Det väckte studenternas intresse och frågorna började komma - Hur kan det här ske? Tillsammans målade Ida, Mikael och Anders upp bilden av vilka kryphål och brister som företagen använder och vad man kan göra för att stoppa dom. Som blivande upphandlare eller i annan beställarroll är det viktigt att veta vad man kan göra för att minska risken att få in fuskande företag på bygget.
Studenterna fick tips på två enkla saker man kan titta på:
- PRISET. Är ett anbud mycket lägre än de andra måste man fråga sig hur det kan skilja sig så mycket i pris.
- FÖRETAGET. Har dom betalt skatt, pensioner, har dom kollektivavtal? Mycket information kan man hitta på olika sajter. Ibland kan en enkel googling ge en hel del information.
Ett problem som diskuterades mycket var sekretessen mellan svenska myndigheter. Studenterna förstod snabbt hur det orsaker problem och Ida och Micke höll med dom samtidigt som dom förklarade hur sekretesslagstiftningen ser ut idag. Att myndigheter inte kan samarbeta och dela information är inget man kan ändra på i en handvändning. Vi som är verksamma i byggbranschen kan däremot samverka direkt för att få till en förändring. Som Anders Fredriksson sa när han inledde dagen så behövs det att alla jobbar gemensamt för att få bort arbetslivskriminaliteten. Ingen kan göra det ensam!