Våga prata med varandra

- Vi måste våga prata om hur vi mår! Orden är skyddsombudet Fredrik Bergvalls. En av anledningarna till att han blev skyddsombud var just för att han tycker att den psykosociala arbetsmiljön är så viktig.

Publicerad:
Man i keps

Fredrik har jobbat som anläggare i 22 år och sett branschen förändras. Jargongen är inte lika rå som den var när han började man han tycker fortfarande det är för mycket machokultur och tabu att prata om hur man mår. Fredrik fick själv diagnosen ADHD för 13 år sen och säger att öppenheten över diagnosen har varit till stor hjälp. Även om hans humör är jämnare nu när han medicinerar så kan han fortfarande ha dåliga dagar och det är bra att kollegorna runt omkring vet om det. Han beskriver hur det var innan diagnosen, hur han kunde köra totalt slut på sig själv fysiskt eftersom han blev för engagerad i det han höll på med. Ett klockrent exempel på hur det psykiska måendet hänger ihop med det fysiska.

Eftersom Fredrik har egen erfarenhet av att må dåligt funderar han mycket på hur man kan lyfta den här frågan och hans idéer är många. Han tycker att skyddsombud borde få mer utbildning kring psykologi, få stöd och hjälp i hur man bemöter en kollega som mår dåligt. Med mer kunskap så kanske man lättare snappar upp signalerna på att något är fel. Eller vad händer om en stor, stark byggnadsarbetare bryter ihop och börjar gråta? Vet man hur man ska hantera det då? Han kommer även med exempel på hur man kan agera om man tror att någon mår dåligt. Kanske inte fråga i omklädningsrummet inför alla utan ta det lite avskilt eller se till så att man jobbar ensam med personen och kan snacka lite då. Om en kollega är hemma och sjuk tycker Fredrik att man ska höra av sig. Kollegan kanske behöver någon att snacka med och då kan ett sms eller telefonsamtal betyda mycket. Han återkommer ständigt till det där med att prata med varandra, och framför allt kollegor emellan. Det kan vara svårare att vända sig till chefen i första hand om man inte vill visa sig ”svag”.

På sin nuvarande arbetsplats får alla nyanställda gå en utbildning som heter ”Code of Conduct”. En sorts uppförandekod där man går igenom vad som är ok och inte ok och hur man behandlar sina kollegor. Fredrik berättar att han blev positivt överraskad när han gick den och tycker att den påverkar arbetsmiljön på ett bra sätt. Han upplever inte att jargongen är lika hård som på vissa av hans tidigare arbetsplatser. Det han även skulle vilja se är skyddsronder med mer fokus på den psykosociala arbetsmiljön, kanske att man tar en stund i samband med den och snackar lite om hur alla mår. För Fredrik är det tydligt hur allt hänger ihop.

-”Mår du psykiskt dåligt bär du med dig det 24-7. Det finns med på jobbet och det finns med hemma, konstaterar han. Fredrik fortsätter med att beskriva hur en person som är låg, deppig eller ofokuserad lättare kan göra ett misstag som leder till fysiska skador. Det kan drabba en själv eller kollegorna.

-”Öppenhet är grunden. Vi måste våga visa hur vi mår. Om en gör det så växer den personen i andras ögon och då vågar flera dela med sig av tankar och känslor. Det är så vi får till en bra arbetsmiljö – både fysiskt och psykiskt!” avslutar Fredrik.

LÄS MER om den psykosociala arbetsmiljön som är temat för arbetsmiljöveckan 2022

Uppdaterad: