Danskar vill ta efter Sveriges rutiner med asbest
En grupp bestående av Folketing politiker (motsvarande Sveriges riksdagspolitiker) och fackliga företrädare gjorde ett besök hos Byggnads Skåne för att få insyn i hur Sveriges rutiner kring asbest ser ut.
För drygt ett halvår sen kontaktade Allan Leegaard, Arbejdsmiljøkonsulent på BAT-kartellet, Byggnads Skånes arbetsmiljöansvarige Robert Nilsson för att få veta mer om hur Sverige arbetar för att minska dödsfallen till följd av asbestexponering. Efter två videomöten släppte äntligen restriktionerna så att en liten grupp kunde komma på besök.
Robert och ombudsman Brian Hansen började med att bla förklara lagstiftningen i Sverige som är strängare än i Danmark. Vi har även högre sanktionsavgifter (böter) när företag bryter mot lagen och andra rutiner när någon blir utsatt för asbest. Robert förklarade att i Sverige ska man göra en anmälan om arbetsskada så fort man fått reda på att man blivit utsatt för asbest och även en hälsokontroll. Skulle symtom komma långt senare (inkubationstiden kan vara så lång som 25-30 år) så finns det dokumenterat exakt när man blev utsatt, av vilken typ av asbest och hur lungorna såg ut då. Danskarna gör ingen arbetsskadeanmälan förrän någon blir sjuk så rutinerna ser helt annorlunda ut.
En annan skillnad som även var en av huvudanledningarna till att de ville besöka oss var hur vi i Sverige utbildar och certifierar de som utför asbestsaneringen. I Sverige får bara godkända företag utbilda asbestsanerare och både anställda och arbetsledning måste ha gått godkänd utbildning för att bli ett certifierat rivningsföretag inom asbest. Vi har också krav på att man måste göra en kompletteringsutbildning vart femte år. Har man haft ett uppehåll under de fem åren så måste man gå utbildningen från början (fyra dagar). Det är det arbetssättet som Folketing politikerna vill presentera i Danmark.
I samarbete med Zoran på Restoral hade Robert ordnat ett studiebesök till gruppen. Zoran hade byggt upp en trekammarsluss och tätat ett rum för att kunna visa hur korrekt avspärrning ser ut. Alla fick möjlighet att gå igenom slussen för att förstå de olika kamrarnas uppgift.
Väl inne i rummet fick man uppleva hur det skapas ett undertryck för att ingen luft (med asbestpartiklar) ska kunna ta sig ut. Numera har Sverige krav på att man måste passera en sluss även när man sanerar asbest utomhus och även det fick våra besökare prova på. En vagn, som påminner om en mindre byggbod, och är uppdelad i tre kammare med tydligt märkt in – och utgång gör så att de som har sanerat inte ska ta med sig någon asbest bort från rivningsplatsen.