Tuff jargong hindrade Niclas från att söka hjälp
Niclas Ericsson började jobba som plåtslagare på 80-talet när han var 18 år. Jargongen på jobbet var bitvis hård och klagade man på att man hade ont fick man höra att man skulle sluta gnälla som en kärring, det är bara träningsvärk.
Den inställningen gjorde att Niclas bet ihop och jobbade på. Med åren blev smärtorna i knän och axlar värre och en dag i december 2020 tog det stopp. Niclas satte fönsterbleck, det var snålblåst och några få plusgrader och smärtan i axlarna blev så illa att han blev sjukskriven. Det visade sig att han hade förslitningar och artros i axlarna, troligtvis orsakat av år av hög belastning och dåliga arbetsställningar.
- Det finns ingen ergonomi inom plåtbranschen. Man jobbar på branta tak, står på knä, ligger ner, sträcker sig, samtidigt som man belastar armar och axlar. Ofta är det jobb ovanför axlarna, berättar Niclas.
Arbetsbelastningen är hög och det är svårt att hitta en bra arbetsställning när man står på ett brant tak till exempel. Niclas berättar att det börjar bli bättre jämfört med när han började i branschen. Idag har de tillgång till saxliftar och bomliftar som gör att man kan ha en bättre arbetsställning och framför allt komma högre upp så att man inte behöver arbeta med armarna över axlarna. Just arbete med armarna över axlarna är det som sliter mest på lederna i axlarna. Ensidiga rörelser samtidigt som man belastar lederna är det som ger förslitningar och kan som i Niclas fall, ge artros.
Efter hjälp från Byggnads Skåne och Galaxen Bygg i kombination med en bra arbetsgivare jobbar Niclas nu 100 % fast med lönebidrag. På så sätt kan han vila och ta pauser om han får ont. Läkaren tyckte att Niclas skulle byta yrke men att sätta sig i skolbänken vid 56 års ålder kändes inte som en bra lösning för Niclas. Han får kortisonsprutor och får inte jobba med armarna över axlarna men han klarar sitt jobb tack vare anpassade arbetsuppgifter, göra enklare saker och småprojekt. Även vid maskiner måste han rotera arbetsuppgifter eftersom han får ont om han gör samma sak för länge.
- Jag fasar för hösten för kylan kommer göra smärtan värre och med den kommer minskad rörlighet.
Niclas mål är att klara av att jobba tills pensionen. Gå hemma är inte riktigt hans grej, han blir mest rastlös. Han kan inte låta bli att tänka på hur det hade varit om jargongen inte varit så hård. Då hade han kanske sökt hjälp tidigare och kunnat förebygga förslitningarna. Niclas är glad att det har kommit fler tjejer till byggbranschen. Han tycker stämningen blivit bättre och jargongen är inte lika hård. Nu kan man prata om att ta smärta på allvar och jobba förebyggande. Han använder sig själv som ett varnande exempel för yngre kollegor. Påminner dom om att inte slita ut sig, arbeta rätt och säkert, tänka på arbetsställningar och lyft.
- Om man inte tar hand om sin kropp tar man slut, konstaterar Niclas.