En man framför en stor skärm

Arbetsmiljöansvarig i Skåne, Robert Nilsson, välkomnar skyddsombuden.

Skåne är redo för Arbetsmiljöveckan!

Varje år under vecka 43 är det Arbetsmiljövecka. Under den veckan utförs skyddsronder inom ett särskilt område. I år är temat Belastningsergonomi eftersom man ser på statistiken att det är ett område där skador och förslitningar ökar. Kontrollerna genomförs genom att man fyller i en checklista. Sen 2018 har Skåne varit den region som lämnat in flest checklistor varje år och givetvis satsar vi på att vara bäst även i år.

Publicerad:

Det är så klart kul att vara bäst men det viktigaste är att få in så många checklistor som möjligt. Det är ett så otroligt viktigt uppdrag som skyddsombuden har och med hjälp av listorna får vi en sammanställning på hur det ser ut på arbetsplatserna. Under skyddsombudsveckan förbereder man sig genom att Skånes skyddsombud bjuds in till träffar med Byggnads Skåne. Man går igenom skyddsombudens uppdrag och hur checklistan ska fyllas i.

Utöver det så fick skyddsombuden även en presentation från Galaxen Bygg och företaget Hilti. Som skyddsombud är det viktigt att känna till olika lösningar för kollegor som skadas eller får förslitningar. David från Galaxen Bygg förklarar vad dom kan hjälpa till med och poängterar att ju tidigare de kontaktas desto bättre hjälp kan de ge.

Man framför stor skärm

David från Galaxen Bygg

Hilti presenterade sitt exoskelett och berättade även om andra produkter som kan förebygga förslitningsskador.

 

Skyddsombuden kom med tips och kommentarer på vilken typ av produkter de efterfrågar och det är något arbetsmiljöansvarige Robert Nilsson uppmuntrar. Han menade att efterfrågan styr, så ju mer skyddsombud och byggbranschen efterfrågar avvibrerande maskiner desto större är chansen att företag tar fram fler såna produkter. Maskiner som skonar byggnadsarbetaren gör att arbetsgivaren får färre sjukskrivna anställda och bättre produktion - alla vinner på det!

 

Man som tittar in i kameran

Skyddsombudet Henrik har provat exoskelettet och tyckte det fungerade bra till vissa arbetsmoment.

En som provat exoskelettet i arbetet är skyddsombudet Henrik. Han tyckte det fungerade bra till de arbetsmoment när man har armarna ovanför huvudet mycket. Ungefär hälften av styrkan som i vanliga fall krävs tog exoskelettet hand om.

 

 

 

 

 

 

 

Andra tips från skyddsombuden var vibrationsklockor. De som provat dom tyckte att man fick en tankeställare när man såg vilka tider det var som gällde på olika maskiner.

Under pausen passar man på att småprata om hur skyddsombuden har det ute på bygget.

Två män vid ett bord samt en man som sitter på bordet.

Ombudsman Jan Roth pratar med skyddsombud i pausen.


Det finns hjälpmedel och man kan förebygga skador med kunskap om hur kroppen belastas vid olika moment. Det är viktigt att ta hand om sin kropp om den ska hålla hela livet. Stötta ditt skyddsombud - det tjänar ni båda på!


Vi ses vecka 43!

Uppdaterad: