Två kvinnliga byggnadsarbetare jobbar på ett tak.

Mia och Ronja stortrivs med sina lärlingsplatser.

Nya i byggbranschen och stortrivs

Ronja Hammelfelt och Mia Hasse är tjejerna som vågade prova något nytt. De är lärlingar på SKANSKAS LÄRLINGSPROGRAM FÖR KVINNOR som riktar sig till kvinnor som är nyfikna på att utveckla sin potential, och modiga nog att byta yrkesbana. Båda har länge lekt med tanken på att bli snickare och när de fick höra om lärlingsprogrammet så anmälde dom sig direkt. Efter en hel del intervjuer blev det Ronja och Mia som tog två av de nio platser som fanns i Skåne. I mars fick dom sätta sig vid skolbänken för en introduktionskurs och efter två veckor var det dags att få komma ut på bygget.

Publicerad:

De beskriver ivern de kände när det var dags att få komma ut och börja jobba. Trots att de hade fått en del negativa kommentarer om hur det är att vara tjej på byggen, frågor om hur man ska orka, om det är rätt plats för en tjej, så upplever ingen av dom att de har fått ett negativt bemötande när de väl kom till bygget. Kollegorna var välkomnande och sin handledare beskriver dom som både kunnig och pedagogisk, alltid närvarande om dom har frågor. Tydligen finns det spår efter hans lektioner under teglet på fasaden eftersom han gärna ritar när han förklarar (!).

Tjejerna har fått en egen bod men sitter tillsammans med resten av gänget på rasterna. I början satt dom ensamma men efter att kollegorna pushat lite så sitter nu alla tillsammans. Bådas ansikten lyser upp när de pratar om sina kollegor. Hur schysta dom är, hur kul dom har det på jobbet, om skämt och bra humor, grillningar och födelsedagsfirande. Det är uppenbart att dom hamnat i ett bra gäng.

Två kvinnliga byggnadsarbetare ler.

Ronja Hammelfelt och Mia Hasse.

Platschef med flera stämmer av med jämna mellanrum och kollar att dom är nöjda, att allt funkar som det ska och att de trivs. Det får tjejerna att känna sig trygga och väl omhändertagna så det uppskattas.

Både Ronja och Mia har hört om trakasserier och kränkningar mot kvinnor i branschen men berättar att dom inte upplevt något sånt alls.

- Det är så mycket glädje på jobbet, berättar Mia. Ronja fortsätter:

- Jag är aldrig trött på morgonen, jag är bara så glad, både när jag ska till jobbet och när jag kommer hem. Ingen söndagsångest!

Båda har barn och Mia som har jobbat elva år inom vården konstaterar att arbetstiderna är mycket bättre här när man har familj och barn. Dom erkänner att det är tungt ibland men samtidigt gillar dom att jobba fysiskt och styrkan har ökat under de månader dom har jobbat. Ronja berättar att hon sagt upp sitt gymkort för man får så bra träning av jobbet. Sen tillägger dom att de finns hjälpmedel som alla använder för att inte slita på kroppen i onödan och att mycket handlar om att använda rätt teknik.

När man pratar med Ronja och Mia så får man verkligen känslan av att dom har hittat rätt. Ronja berättar hur hon redan som barn byggde hus av kartonger och att hon är nöjd med att det inte blev bygg på gymnasiet för det känns så bra nu. Mia renoverade sitt hus i sju år och har länge sneglat mot snickaryrket när hon funderade på att byta yrke. När hon såg annonsen var det ingen tvekan utan hon anmälde sig direkt. Som svar på frågan vad de gillar mest med jobbet så svarar dom kreativiteten, hantverket, att få skapa något.

- Jag gillar verkligen att arbeta med trä och processen när man ser något växa fram, säger Mia.

Som vuxenlärlingar jobbar de heltid på dagarna och läser teori på kvällar och helger på distans. Dom har tillgång till en online-lärare via mejl men berättar att dom även frågar kollegor ibland när dom funderar över något. Resten av tjejerna på programmet har de kontakt med i en grupp på Facebook och eventuellt ska de bli en återträff längre fram.

Det här är verkligen två tjejer som stortrivs i byggbranschen och som gärna uppmuntrar fler tjejer att söka sig dit!

SKANSKAS LÄRLINGSPROGRAM FÖR KVINNOR

I fackförbundet Byggnads är endast två procent kvinnor. För att få in fler kvinnor i branschen startade Skanska ett lärlingsprogram där deltagarna erbjuds lön och anställning från dag ett och yrkesbevis efter drygt tre år.

Startade på prov 2019 i Stockholm för träarbetare. Har sedan dess startat på fler orter och även för dom som vill jobba inom väg och anläggning och som betongarbetare.

2021 var första gången man kör det i Skåne.

Annonsering sker via framför allt Facebook och Instagram och det kommer in 200 – 300 ansökningar varje gång.

Efter att ha gått igenom anmälningarna och gjort ett första urval så följer flera olika intervjuer för att hitta dom som till sist får platserna. Under intervjuerna läggs mycket fokus på att även informera om byggbranschen och yrket.

I vanliga fall sker ett projektbesök också men i år fick det bli digitalt pga covid.

När tjejerna väl kommer ut på bygget är dom alltid minst två stycken på samma projekt.

Även JM har ett lärlingsprogram riktat till kvinnor.

Uppdaterad: