Nyfiken på att jobba i Danmark?
Under många år har svenska byggnadsarbetare pendlat över sundet för att jobba i Danmark. Nu söker danskarna efter svensk arbetskraft så vi har pratat med några svenska byggnadsarbetare som har erfarenhet av att jobba i Danmark.
Kollegorna Håkan Jönsson och Christer Karlsson har båda jobbat i Danmark tidigare och beskriver åren där som positiva. Samarbetet mellan svenskar och danskar fungerade bra. Ibland hade lagbasen eller någon annan jobbat med svenskar tidigare och kunde de svenska orden på vissa saker så det underlättade men både Håkan och Christer säger att man lärde sig snacket rätt snabbt.
Någon som inte haft några språkproblem är René Christensen. Hans föräldrar är danska och han har gjort värnplikten i Danmark, så när han fick tips om jobb i Danmark 2004 så nappade han. Tanken var att kanske jobba i tio år men nu, 17 år senare, är han fortfarande kvar. Under de här åren har han varit anställd på ungefär tio firmor. Det är en av skillnaderna på svensk och dansk arbetsmarknad - rörligheten. För oss svenskar kan det verka som en otrygg anställning men René är positiv till det danska systemet och ser flera fördelar. Eftersom man inte har någon uppsägningstid från varken arbetsgivarens eller arbetstagarens sida så kan det ske förändringar snabbt. Om laget inte är nöjt kan alla säga upp sig med en dags varsel (om inte ackordet är förhandlat än!) och det ger en fördel mot arbetsgivaren. Blir man erbjuden ett nytt, mer intressant jobb med högre lön så är det också lätt att byta. Har man mycket att göra en period eller behöver snabba på projektet för att bli färdiga så kan arbetsgivaren snabbt ta in ett extra gäng under en period. René berättar att han ibland får frågan om han känner någon i Sverige som vill jobba men eftersom vi har längre uppsägningstid så brukar det inte funka eftersom de danska arbetsgivarna vill ha snabba besked.
En annan skillnad mellan länderna är arbetsuppdelningen. I Sverige har vi TBM (trä, betong, mur) medan man i Danmark kallar alla betongare och inte delar upp det på samma sätt. Benny Andersson, som också jobbar i Danmark sen flera år tillbaka gillar det. Han är armerare och tycker att det är skönt att göra andra saker också. - Att stå och armera hela dagen kan bli rätt enformigt, säger Benny.
Alla fyra är överens om att det finns fördelar med att jobba i Danmark och som René sammanfattade det: - Högre lön och kortare arbetstid – vem vill inte ha det? I Danmark är arbetsveckan 37 timmar och har varit det sen 80-talet. Är man flera svenskar så brukar det bli samåkning över bron till Köpenhamn där de flesta stora projekten finns. Det är inte ovanligt att företaget står för brobizzen men det kan så klart variera från företag till företag.
Håkan, som nu ligger ute måndag till torsdag konstaterar att om han någon gång tröttnar på att vara iväg hemifrån så skulle han nog söka sig tillbaka till Danmark. Som malmöbo är det en kort resväg till jobbet och man är hemma tidigt.
Vill du veta mer om att jobba i Danmark så finns det information på till exempel www.oresunddirekt.se/se eller www.jobnet.dk. Renés tips är att kontakta företagen själv och att utnyttja sina kontakter. - Känner du någon som jobbar i Danmark så är det lättaste vägen till jobb, konstaterar René.